Turisti, pozor: Chránené druhy ohláste Správe TANAP, hadov sa nechytajte

Nálezy akýchkoľvek chránených druhov živočíchov by mali ľudia hlásiť pracovníkom Správy Tatranského národného parku. Podľa jej riaditeľa Pavla Majka sa v regiónoch národného parku postarajú o uhynuté zvieratá, prípadne o ich liečenie.

26.10.2016 16:30
debata (1)

„Týka sa to netopierov, obojživelníkov, chránených vtákov či cicavcov, nie bežných poľovných druhov, ale chránených druhov. Ak sa nám však nálezca ohlási, my si to vieme selektovať,“ vysvetlil Majko. Naposledy takto ochranári odstraňovali chránenú užovku obojkovú z blízkosti popradskej mestskej časti Kvetnica.

Užovka obojková nie je jedovatá a v prípade ohrozenia uprednostňuje útek. V kritickej chvíli však podľa Majka dokáže upadnúť do stavu strnulosti, keď predstiera smrť a vylučuje zapáchajúci sekrét, následne sa preberie a ujde.

„Aj preto sme ku krásnemu 105 centimetrov dlhému exempláru, ktorý ležal pri ceste neďaleko Kvetnice, pristupovali opatrne. O to väčším sklamaním bolo zistenie, že tento krásny jedinec už nestihne zazimovať, keďže uhynul pravdepodobne pod kolesami automobilu,“ opísal situáciu.

Zároveň upozornil, že ľudia by sa hada pri jeho náleze nemali dotýkať a overovať, či je živý. „Had má senzory ako termovízia, sníma teplo a pokiaľ ide o jedovatého hada, ak je podráždený, môže zaútočiť,“ povedal Majko.

Užovka obojková môže dorásť do dĺžky až 150 cm. „Dospelé jedince sú sivej, zelenkastej alebo olivovohnedej farby. Od ostatných našich hadov je rozoznateľná typickými svetlými polmesiačikmi lemovanými čiernymi pruhmi za hlavou. Vyhľadáva blízkosť vody, ale objaví sa aj vo viniciach a v blízkosti ľudských obydlí,“ doplnil Majko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #had #netopiere #druhy #TANAP #chránené rastliny #obojživelníky