Maďarskí turisti volali o pomoc, vraj sa stratili v Tatrách. Našli ich v Slovenskom raji

Dvojica maďarských turistov v sobotu vo večerných hodinách zablúdila v Slovenskom raji, operátorovi na tiesňovej linke pri žiadosti o pomoc ale tvrdili, že sú vo Vysokých Tatrách.

14.11.2016 13:00
debata (5)

„Vybrali sa na túru z Píly do rokliny Piecky v Slovenskom raji. V hornej časti zišli z chodníka a dostali sa do exponovaného terénu, odkiaľ už v tme nevedeli nájsť cestu späť. Navyše ani poriadne nevedeli, v ktorej horskej oblasti sa nachádzajú, keďže operátorovi na tiesňovom čísle „112“ najprv oznámili, že sú vo Vysokých Tatrách a až po vyťažení hovoru operátorom Horskej záchrannej služby (HZS) vysvitlo, že sú v Slovenskom raji," informovali záchranári.

Následne mladí maďarskí turisti vo veku 24 a 21 rokov kontaktovali rodičov. „Tí z Maďarska cez známu na Slovensku tiež kontaktovali záchranárov HZS s tým, že ich deti poblúdili niekde v oblasti Chopku a vybili sa im mobilné telefóny, takže sa im nevedie dovolať. Až po dôkladnom šetrení sa zistilo, že ide o zablúdená dvojicu v Slovenskom raji," uviedla HZS.

Záchranárom HZS sa podarilo pomocou svetelných a zvukových signálov nadviazať s postihnutými kontakt. Dvojicu našli v ťažko schodnom teréne nad roklinou. Podľa záchranárov boli mierne podchladení, ale bez zranení. Na mieste im poskytli teplé nápoje a následne ich odprevadili na Pílu, kde mali zaparkované auto.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďari #turisti #Vysoké Tatry #Slovenský raj