Tatranská galéria optických ilúzií Tricklandia pripravuje novinky

Trick-artovú galériu v Starom Smokovci s názvom Tricklandia navštívilo počas leta v priemere denne okolo 400 návštevníkov. Galéria optických ilúzií, ktorá otvorila svoje priestory v máji tohto roka, je tak so svojou prvou letnou sezónou spokojná. „Asi 85 percent tvorili Slováci, desať percent Česi a päť percent ďalší zahraniční návštevníci, mali sme tu napríklad turistov z Izraela,“ uviedol Ondrej Šupa z oddelenia marketingu a komunikácie galérie.

21.11.2016 16:19
Tricklandia, optická ilúzia, 3D a 2D, Foto: ,
Nekonečná knižnica vytvára dojem, že v nej človek spadne pod podlahu.
debata

Galéria v Starom Smokovci predstavuje nevšedným spôsobom kultúrne a umelecké bohatstvo na Slovensku, tradície, ale aj rozprávky. Jej súčasťou je podľa jej tvorcov jedno z najkrajších zrkadlových bludísk v strednej Európe.

Priestorovo je rozložená na ploche 500 metrov štvorcových. Počas prvých mesiacov svojho fungovania ponúkala 15 trick-artových obrazov a osem ďalších atrakcií v 24 miestnostiach.

Expozícia novej Tricklandie – galérie...
Expozícia novej Tricklandie – galérie...
+7Expozícia novej Tricklandie - galérie...

„Práve v týchto dňoch boli do skúšobnej prevádzky spustené aj ďalšie tri miestnosti,“ informoval Šupa. O pár týždňov plánujú v galérii spustiť pre šesť expozícií aj rozšírenú realitu, pôjde o kombináciu reálneho sveta s virtuálnym prostredím. „Všetko bude pripravené najneskôr do začiatku zimnej sezóny pred Vianocami,“ dodal.

Zakladateľmi galérie, ktorej exponáty dokážu oklamať zmysly, sú Marián Aštáry a Marián Bizub. Podarilo sa im vytvoriť zábavný park s trick-artovými obrazmi, ktorý sa snaží z dvojrozmerného obrazu spraviť trojrozmerný, pričom ľudia sa môžu stať jeho súčasťou. Obrazy sú síce statické, no do pohybu je ich možné uviesť práve prostredníctvom tabletu či fotoaparátmi.

Každá expozícia v galérii predstavuje rozprávku a príbeh, ktorým návštevníkov sprevádzajú hlasy hercov Richarda Stankeho a Petra Krajčoviča. Po rodinách s deťmi sa však chcú v galérii zamerať aj na staršiu vekovú kategóriu.

„Niekedy k nám seniori ani nechcú vstúpiť, tvrdia, že to už nie je pre nich, ale po absolvovaní návštevy galérie doslova žiaria, hovoria, že si to skvelo užili. Práve na základe týchto autentických reakcií sme sa rozhodli upriamiť našu pozornosť aj na túto vekovú kategóriu, v čo sme na začiatku ani nedúfali,“ uviedol Šupa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #optická ilúzia #Tricklandia