Vianoce vo Vysokých Tatrách: Čaká vás kultúra, lyžovačka aj bežky

Tatranci sa pripravujú na príchod hostí, ktorí sa rozhodli stráviť vianočné sviatky v slovenských horách. Ponúknu im pestrý kultúrny program, upravené lyžiarske zjazdovky, ale doprajú aj milovníkom bežeckého lyžovania, ktorí budú môcť využiť bežecký areál na Štrbskom Plese.

21.12.2016 14:00
zima, chlad, žena, vločky, sneh, čiapka,... Foto:
Návštevníkom Štrbského Plesa ponúkajú aj večerný bez na lyžiach, ide o novinku sezóny.
debata

„Kvalitné a pravidelne udržiavané trate sú vhodné ako pre kondičných bežkárov, tak pre turistických, a dokonca i pre rodiny s deťmi,“ opísal novinky v rámci ponuky pre bežkárov Michal Sýkora, starosta obce Štrba a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry.

Pre celú bežkársku verejnosť, športovú i rekreačnú, je v rámci bežeckého areálu na Štrbskom Plese k dispozícií okrem vyhrievaného stanu na prezlečenie, oddych, či občerstvenie aj servis a viaceré požičovne lyží v blízkosti areálu. Novinkou tejto sezóny je aj každodenný dvojhodinový večerný beh na lyžiach, pričom trate sú otvorené denne od 8:00 do 19:00.

Upravené zjazdovky

V regióne Vysoké Tatry však v prípade dostatku prírodného snehu môžu bežkári využiť aj ďalšie denne upravované a bezplatne sprístupnené bežecké trasy v Starom či Dolnom Smokovci, v Tatranskej a Veľkej Lomnici.

Počas sviatkov budú v rámci Vysokých Tatier pre lyžiarov k dispozícii lyžiarske strediská Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso, ktoré hlásia dostatok snehu a kvalitne upravené zjazdovky.

„Okrem toho je pre lyžiarov v prevádzke aj bezplatný skibus, ktorý počas tejto sezóny premáva v stredisku Štrbské Pleso z autobusovej stanice už od 3. decembra a do strediska Tatranská Lomnica je jeho prevádzka naplánovaná od 26. decembra,“ informovala dnes Andrea Žigová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry.

Držitelia regionálnej karty TATRY Card sa môžu skibusom odviesť aj do popradského akvaparku. Žigová tiež pripomenula, že všeobecným trendom v súčasnosti je narastajúci počet hostí, ktorí sa rozhodujú pre trávenie najkrajších sviatkov roka bez starostí a prichádzajú do Vysokých Tatier.

Tatranské Vianoce

„Hľadajú tu možnosť vychutnať si voľné dni bez predvianočného stresu, ale zároveň tradične,“ uviedla. Väčšina ubytovateľov v rámci regiónu sa tak podľa jej slov snaží čo najviac priblížiť atmosféru tradičným vianočných sviatkom v duchu práve slovenských tradícií.

Vo Vysokých Tatrách je pripravený program s názvom Tatranské Vianoce, ktoré ponúkne viaceré podujatia. Tie dnes odštartujú baletným vystúpením Baletu Štátneho divadla Košice pod názvom Luskáčik v Tatranskej Lomnici.

Okrem toho sú pripravené ďalšie podujatia rôznych žánrov ako divadelné predstavenie, vernisáž, komorný koncert starodávnych vianočných piesní a mnoho ďalších. Na Prvý sviatok vianočný poteší návštevníkov divadelné predstavenie hercov divadla zo Spišskej Novej Vsi s biblickým príbehom a so živými zvieratkami po názvom Betlehem, ktoré sa uskutoční 25. decembra na Námestí sv. Egídia v Poprade.

Železnica, ozubnica

V sviatočnom čase nebude chýbať ani tradičný nedeľný koncert v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku. Na posledný deň v roku je pripravený program na Štrbskom Plese s názvom Krst snehovej vločky, spojený so stavaním veľkého snehuliaka.

Aj počas tejto zimnej sezóny môžu návštevníci Vysokých Tatier využiť regionálnu kartu TATRY Card, ktorá je v platnosti do 30. apríla. Vďaka nej môžu čerpať benefity ako bezplatné cestovanie ekologickou dopravou v rámci Tatier počas doby platnosti karty, a to vlakmi na trasách Tatranskej elektrickej železnice, ozubnicovej železnice a na trati Poprad-Tatry – Studený Potok – Tatranská Lomnica či napríklad bezplatné horské poistenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Vianoce