Najlepšie lyžiarske strediská Európy – týchto 10 vybrali samotní turisti

Milujete lyžovačky a od augusta už len odpočítavate dni do zimy? Či už hľadáte lacnejší rodinný rezort s pokojným prostredím alebo divoké svahy pre najnáročnejších profesionálov, pozrite si najnovší rebríček najlepších európskych stredísk.

02.01.2017 07:00
snoubord, snowboard, zimná dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poradie vzniklo na základe hlasovania samotných návštevníkov a uverejnil ho portál Europeanbestdes­tinations.com.

Val Thorens

Val Thorens je najvyššie položené lyžiarske stredisko v Európe (leží v nadmorskej výške 2 300 metrov) najrozsiahlejšieho lyžiarskeho rezortu na svete – 3 Vallées (Tri údolia – 600 kilometrov zjazdoviek spojených navzájom lanovkami). Stredisko dokáže výborne skombinovať to najlepšie z lyžovania s tým najlepším z atmosféry tak, aby každý turista cíti jedinečne. Môžete si vybrať medzi prašanom (napríklad na svahoch na svahoch Lac du Lou, Maurienne a Pierre Lory), bubnami alebo ľadovcom. Na začiatočníkov čaká 8 zelených a 25 modrých svahov, lepší lyžiari ocenia 27 červených a 8 čiernych zjazdoviek.

Fotka uverejnená používateľom OLVO (@ncknmnko),

L’Alpe-d’Huez

Alpe d'Huez je ozajstným rajom pre tých, ktorí milujú sneh a aktivity pod holým nebom. Stredisko, ktoré sa nachádza vo výške 1 860 metrov nad morom, má čo ponúknuť v zime aj v lete a je známe svojím slnečným podnebím. Rozkladá sa na mieste bývalých pastvín v strednej časti francúzskych Álp, na území obce Huez, ktorá sa začala rozvíjať už od roku 1936. Alpe d'Huez a okolitý lyžiarsky areál tvorí Alpe d'Huez a ďalších 5 vidieckych stredísk – Auris en Oisans, La Garde, Oz en Oisans, Vauja­ny a Villard-Reculas. V stredisku premáva 70 lanoviek, z toho 35 vlekov. K dispozícii je 250 kilometrov zjazdoviek aj špeciálne oblasti ako snow park, trate na boarder cross aj svahy pre začiatočníkov. Odvážiť sa môžete aj a 4 náročné strmé svahy, tri z nich dlhé dva kilometre. Štvrtá, najznámejšia z nich, Sarenne, je so svojimi 16 kilometrami najdlhším lyžiarskym svahom na svete.

Fotka uverejnená používateľom Rachel Bel (@rachelhelenbell),

La Plagne

Adrenalínový ľadovec alebo mierne svahy pre začiatočníkov či deti? Stredisko vo francúzskych Alpách, vo výške od 1250 až 3250 metrov, atraktívne v lete aj v zime, ponúka oboje. La Plagne píše svoju lyžiarsku históriu už vyše 50 rokov a dnes si tu turisti môžu vybrať z jedenástich stredísk prepojených vlekmi a lanovkami a viac ako 225 kilometrov zjazdoviek pre všetky úrovne lyžiarov. Od roku 2003 je La Plagne spojená so strediskom Les Arcs najväčšou lanovkou sveta (za hodinu prepraví 2000 ľudí), a tak vznikol rezort Paradiski.

Fotka uverejnená používateľom Theo.auzoux (@theo.auzoux),

St. François Longchamp

Stredisko zasadené medzi Mont Blanc na severe a Pic l'Etendard na juhu má nadmorskú výšku od 1450 metrov po 1650 metrov. Aj tamojšie zjazdovky sa rozhodli vyhovieť všetkým typom lyžiarov – skúseným dospelým, deťom, rodinám aj väčším skupinám. Areál Saint François Longchamp je spojený so strediskom Valmorel a spolu tieto oblasti tvoria „Grand Domaine“ s viac ako 165 kilometrami zjazdoviek.

Fotka uverejnená používateľom @anneraff_38,

Saint-Gervais Mont-Blanc

Francúzske lyžiarske centrum, ktorého dominantou je majestátny Mont Blanc, prešlo v posledných rokoch rekonštrukciou, a tak romantické dedinky získali nový pôvab. Navyše, so strediskom sa spojila lyžiarska oblasť Evasion Mont-Blanc, a tak sa vytvorila tretia najväčšia lyžiarska oblasť vo Francúzsku. Túto zimu navyše areál ponúka rozšírené nočné lyžovanie, skialpinizmus a podobne.

Fotka uverejnená používateľom Saint-Gervais Mont Blanc FR (@saintgervaismontblanc),

Saalbach Hinterglemm

V najväčšom rakúskom lyžiarskom areáli na vás čaká 270 kilometrov zjazdoviek a 70 moderných lanoviek. Dobre upravené zjazdovky a masy prašanu fascinujú lyžiarov, snowboardistov aj nadšencov freeride lyžovania.

Fotka uverejnená používateľom Karen Kristine (@kaykay26484),

Kitzbühel

Toto rakúske stredisko sebavedomo kombinuje tirolskú tradíciu s modernými technológiami. Azda aj preto ho v roku 2013 vyhlásili za najlepší lyžiarsky areál sveta. Nadšencom zimných športov ponúka 51 vlekov a lanoviek, 170 kilometrov zjazdoviek. Rôzne druhy svahov (69 kilometrov jednoduchých, 77 kilometrov stredne náročných a 24 kilometrov náročných trás) uspokoja všetky vekové kategórie aj všetky štýly jazdy. Najznámejšou extrémnou zjazdovkou je Streif, jej sklon je v niektorých miestach až neuveriteľných 85 %.

Fotka uverejnená používateľom kathablythe (@kathablythe),

Gstaad

Toto stredisko v rovnomennom kraji, na východ od Ženevského jazera, je známe unikátnou kombináciou zvláštnych zážitkov. Láka najmä bohatšiu klientelu, ktorá si potrpí na luxus. Na tamojší ľadovec „Gstaad glacier 3000“, známy aj ako Diablerets, sa dá dostať lanovkami a priamo zo vzduchu vrtuľníkom. Okrem toho sú k dispozícii zjazdovky pre začiatočníkov aj pokročilých lyžiarov, snoubordistov poteší Monsterpark Glacier vo výške skoro 3000 metrov nad morom a tiež dve U-rampy, rôzne prekážky, skoky. Areál ponúka aj bežkárske trate.

Fotka uverejnená používateľom Andreas Birner (@abi2612),

Baqueira Beret

Baqueira Beret sa nachádza vo výške 1 500 metrov nad morom v údolí Arán v Pyrenejach. Je to kompletný areál rozdelený do 3 oblastí: Beret, Baqueira a Bonaigua, každá so svojimi charakteristikami, sieťou moderných zariadení a starostlivo udržiavanými zjazdovkami, ktoré uspokoja všetkých lyžiarov. Lyžiarov dopravuje na 78 zjazdoviek dohromady 44 vlekov.

Fotka uverejnená používateľom Dani Gavaldà Castet (@gavaldaran),

Åre

Švédsky areál je najväčším lyžiarskym strediskom severnej Európy s veľkou a rôznorodou ponukou aktivít. Okrem nenáročných terénov pre deti si tu na svoje prídu aj Nebojsovia. Môžu sa vyblázniť na zjazdovkách s čiernym označením aj divokých trasách. Stredisko milujú aj snoubordisti, fanúšikovia telemarku aj extrémnych dobrodružstiev ako heli-skiing (zjazd z kopcov, na ktoré lyžiarov vynesie helikoptéra).

Fotka uverejnená používateľom MattiasFredriksson Photography (@mattiasfredrikssonphotography),

Zdroj: Onthesnow.sk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #lyžovačka #zima #zima 2016 #lyžiari