K ľadovému dómu na Hrebienku pribudla 5-metrová ľadová medvedica

Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách sprístupnili ďalšiu zaujímavú atrakciu. Ide o Tatranskú galériu ľadových majstrov, ktorá sa nachádza len niekoľko metrov od Tatranského ľadového dómu.

30.12.2016 13:00
debata (1)

Na návštevníkov tak čaká ďalšie ľadové dielo zo 17 ton ľadu, a to majestátna ľadová medvedica s dvoma mladými, ku ktorej budú pribúdať ďalšie diela. Rovnako ako ľadový dóm, aj toto dielo je ukryté pod kupolou.

Autormi ľadového medvedieho diela na Hrebienku sú staviteľ Tatranského dómu Adam Bakoš spolu s Miroslavom Trnovským a Pavlom Kapustom. „Päť metrov vysokú monumentálnu sochu medveďa s dvoma mláďatami tvorili sochári päť dní a použili 138 ľadových blokov, čo je viac ako 17 ton ľadu,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Andrea Žigová, podľa ktorej sa medvedica stala ďalším symbolom Hrebienka.

Pod kupolou

Ľadové dielo na Hrebienku chráni pred vrtochmi počasia klimatizovaná kupola s priemerom až 25 metrov. Tatranská galéria ľadových majstrov je bezplatne prístupná verejnosti od dnešného dňa, a to denne od 9:00 do 18:30, rovnako ako aj Tatranský ľadový dóm.

Veľkorysý priestor pod kupolou približuje históriu ľadovej tvorby v Tatrách počas uplynulých štyroch ročníkov medzinárodného podujatia Tatry Ice Master, ktoré sa každoročne v januári koná na Hrebienku.

Práve pripravovaný jubilejný 5. ročník výnimočnej a divácky obľúbenej akcie, ktorý je naplánovaný na 13. až 15. januára 2017, sa bude sčasti konať aj v priestore druhej kupoly na Hrebienku. Medzinárodné majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch prinesú počas troch súťažných dní podľa Žigovej atraktívne témy – Svetová architektúra, Mýty a legendy a tiež voľnú tému.

Počasie na diela nedbá

„Práve tvorba s nevšednou témou mýtov a legiend sa bude realizovať pod kupolou, ktorá následne pojme tieto výnimočné diela a dotvorí ponuku práve otvorenej Tatranskej galérie ľadových majstrov, čím umožní nadchnúť sa ich krásou a majestátnosťou aj návštevníkom, ktorí budú prichádzať na Hrebienok až do apríla,“ uviedla Žigová.

Ako dodala, práve to bol hlavný dôvod, prečo sa ľadové diela rozhodli organizátori tento rok ukryť pod klimatizovanú kupolu. Žigová pripomenula, že neočakávané zmeny počasia vo Vysokých Tatrách sa za posledné ročníky podujatia Tatry Ice Master podpísali pod príliš krátku životnosť výnimočných diel, ktorých tvorba trvala dlhé hodiny.

Ľadová medvedica, kovový medveď

Hrebienok (1 285 metrov nad morom) ročne navštívi viac ako jeden milión návštevníkov, čo z neho robí jedno z najnavštevo­vanejších miest vo Vysokých Tatrách. Miesto sa už dlhodobo spája práve s tematikou medveďov.

Okrem novej medvedice z ľadu sa tam nachádza aj 350 kilogramový kovový medveď Kubo, ktorý je patrónom turistického strediska na Hrebienku.

Počas tohto leta v rámci programu najväčšieho medvedieho festivalu Medvedie dni tam pribudli aj drevené medvede, ktoré tvorili šikovné ruky piatich skúsených sochárov zo Slovenska, Čiech a Poľska pod vedením Adama Bakoša.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatranský ľadový dóm #Hrebienok