TANAP má v zime prístupných vyše 500 kilometrov chodníkov

Aj v čase sezónnej uzávery majú turisti v Tatranskom národnom parku (TANAP) k dispozícii približne 520 kilometrov turisticky značených chodníkov. O ich priechodnosť sa starajú zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u.

06.02.2017 14:00
vysoke tatry, lyzovanie, lyzovacka, pocasie,... Foto: ,
Priechodnosť turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku pravidelne kontrolujú.
debata

„Systematickou činnosťou je odpratávanie snehu z mostíkov, odpočívadiel a smerovníkov, aby pod ťarchou snehu nedošlo k ich zničeniu a zabezpečila sa bezpečnosť pohybu návštevníkov. S pribúdajúcou snehovou pokrývkou sa preznačujú turisticky značené chodníky tyčovým značením alebo sa turistické chodníky odkláňajú na zimné trasy,“ informoval Maroš Petrík, námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u.

Pracovníci Štátnych lesov TANAP-u musia rovnako po každom silnejšom vetre prerezávať popadané stromy, situáciu nepretržite monitorujú. „Už z pohľadu na lesy zničené lykožrútovou a veternou kalamitou môžeme vytušiť, že padajúce stromy na turistické chodníky budú dosť vážnym problémom,“ skonštatoval Petrík.

Aj tento rok lesníci pred zimou rozobrali mostík na chodníku, ktorý vedie k Žabím plesám. „Je to rokmi osvedčený spôsob, ktorý nám pomáha k jeho rýchlejšiemu a jednoduchšiemu sprevádzkovaniu na začiatku letnej turistickej sezóny. Je osadený v teréne, bez jeho rozobratia by ho masy snehu posúvali a ničili,“ vysvetlil námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u. Naspäť tak mostík vrátia až na jar.

V Tatranskom národnom parku sú časti značkovaných turistických chodníkov uzatvorené od 1. novembra do 15. júna. Dôvodom sezónnej uzávery je ochrana tatranskej prírody, najmä vzácnych živočíšnych druhov ako je kamzík vrchovský tatranský a svišť vrchovský tatranský.

debata chyba
Viac na túto tému: #turistický chodník #TANAP