V Tatrách sa pripravujú na budovanie siete cyklotrás

Práce na vytvorení neprerušenej a bezpečnej regionálnej siete cyklotrás okolo Tatier s dĺžkou viac ako 250 km pokračujú aj v tomto roku. Združenie Euroregión Tatry odštartovalo v januári spolu so svojimi partnermi projekt zameraný na spracovanie projektových dokumentácií na území euroregiónu v rámci prípravy na budovanie spomínaných cyklotrás. Informovala o tom Radoslava Krafčíková, poverená riadením kancelárie Združenia Euroregiónu Tatry.

10.02.2017 14:15
cyklista, libanon, bicykel Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Projekt sa týka obcí Dlhá nad Oravou, Krivá, Sedliacka Dubová a Chmeľnica. „Projekt so sebou v budúcnosti prinesie výhody pre celú lokálnu spoločnosť v podobe zvýšenia turistickej návštevnosti bez dopadu na životné prostredie, vzbudenie nových podnikateľských iniciatív a vytvorenie podmienok pre aktívny odpočinok,“ uviedla Krafčíková.

Partnermi projektu pod názvom Spracovanie projektových dokumentácií na území Euroregiónu Tatry sú Zväzok Euroregión „Tatry“, Európske zoskupenie územnej spolupráce Tatry, Prešovský samosprávny kraj, mesto Kežmarok a obce Dlhá nad Oravou, Krivá, Sedliacká Dubová a Chmeľnica.

Práve v týchto obciach budú v rámci projektu vypracované projektové dokumentácie na územné rozhodnutie a projektové dokumentácie na stavebné povolenie a realizáciu stavby jednotlivých trás.

Celková výška rozpočtu projektu predstavuje viac ako 42-tisíc eur, združenie ju vykryje z dotácie vo výške takmer 39-tisíc eur, ktorú získalo od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, zvyšok pôjde z vlastných zdrojov. Krafčíková uviedla, že medzi návštevníkmi euroregiónu evidentne dochádza k vzostupu cykloturistiky, aj preto sa rozhodli zrealizovať tento projekt.

„Cieľom je postupne poprepájať jednotlivé úseky cyklochodníka na slovenskej a poľskej strane Euroregiónu Tatry,“ dodala Krafčíková.

Kompletný strategický cezhraničný projekt Euroregiónu Tatry pod názvom Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier zahŕňa realizáciu viac ako 250 km cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás.

Predpokladá spájanie regiónov Spiš, Podhalie, Orava a Liptov, ako aj zlepšenie dostupnosti a sprístupnenie unikátnych miest a lokálnych hodnôt krajinného, kultúrneho, historického a prírodného charakteru na oboch stranách hranice.

Zároveň má podporiť rozvoj voľnočasových aktivít šetrných voči životnému prostrediu, zdravý životný štýl, aktívny oddych a bezmotorové formy dopravy. Počas najbližších dvoch rokov by malo na slovenskej a poľskej strane Tatier pribudnúť dokopy 60 kilometrov cyklistických trás a infraštruktúra pre cyklistov.

V rámci prvej etapy Cesty okolo Tatier vzniklo v rokoch 2014 a 2015 približne 100 kilometrov cyklistických trás, vybudovať sa ich podarilo prostredníctvom 13 partnerov v Programe cezhraničnej spolupráce PL – SK 2007 – 2013.

Projekt spojený s realizáciou druhej etapy Cesty okolo Tatier bol schválený v rámci cezhraničného programu Interret V pre roky 2014 až 2020. Všetky cyklistické trasy budú realizované na samostatných cestách pre cyklistov, väčšinou s asfaltovým povrchom, ako tomu bolo v prípade prvej etapy Cesty okolo Tatier.

S realizáciou investičných aktivít vo výške šesť miliónov eur by sa malo začať na jar tohto roka, plánovaný koniec projektu je na jeseň 2018. Na vlajkovom projekte spolupracuje deväť poľských samospráv a päť slovenských.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #cyklotrasy