K návštevnosti Bachledky prispeli aj cezhraničné skipasy

V lyžiarskom stredisku Bachledka v goralskej obci Ždiar (okres Poprad) zaznamenali počas tejto zimnej lyžiarskej sezóny zatiaľ desaťpercentný nárast návštevnosti v porovnaní s predošlou sezónou. Podľa Martiny Múdrej z horského strediska majú veľký úspech najmä spoločné lístky s Poliakmi, ktoré využíva čoraz viac klientov.

13.02.2017 14:00
turista, turistika, výlet Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V decembri 2015 sa totiž stredisko stalo súčasťou zoskupenia poľských lyžiarskych stredísk Tatry Ski. S dvojdňovým a dlhším skipasom tak môžu lyžiari navštíviť všetkých deväť stredísk tejto skupiny na Slovensku a v Poľsku a lyžovať spolu až na 40 kilometroch.

„Slováci chodia na tento skipas lyžovať aj do Poľska a Poliaci chodia lyžovať na Slovensko, funguje tak cezhraničná spolupráca. Beží to druhý rok, ľudia si už na to zvykli, vedia o tejto možnosti,“ povedala Múdra.

V rámci cezhraničného skipasu môžu lyžiari využívať celkovo 51 lanoviek a vlekov na Slovensku a v Poľsku, ako aj dve klziská. „Je to dobré aj celkovo pre cestovný ruch, pretože, ak sa niekto vyberie na Slovensko, nejde si len zalyžovať, ale ide sa aj najesť a prípadne si aj niečo pozrieť. Prispieva to teda k zvýšenému počtu turistov a k propagácii krajiny,“ skonštatovala Mú­dra.

Tohtoročná lyžiarska sezóna odštartovala v Bachledovej doline oproti predošlej skôr. „Kým tú minulú sme spustili až po Vianociach, táto aktuálna sa začala začiatkom decembra. Máme viac prírodného snehu, dá sa rovnako bežkovať, čo sa minulý rok nedalo, no a tiež sánkovať,“ informovala Múdra. Návštevnosti podľa jej slov napomáha aj stabilné počasie.

„Máme veľmi veľa slnečných dní, lyžovačka je tak príjemná, neprší nám a nebýva ani zamračené počasie,“ dodala. Aktuálne majú v lyžiarskom stredisku 90 centimetrov snehu a v prevádzke je deväť z desiatich zjazdoviek.

Aktuálne má už lyžiarske stredisko pripravený aj program pre lyžiarov počas jarných prázdnin. „Stále počas nich ponúkame detský program, tak tomu bude aj teraz, a to každý štvrtok,“ priblížila Múdra. Pôjde o rôzne animácie, hry či súťaže, 23. februára a 9. marca ponúkne program s názvom Ľadové kráľovstvo v Bachledke s Oláfom a Elzou a 2. marca Disney párty v Bachledke s Mickey a Minnie.

Lyžiari sa do strediska počas tejto zimnej sezóny dostanú aj novým skibusom. Ten je im k dispozícii do 11. marca, pričom premáva na trase Kežmarok, Veľká Lomnica, Stará Lesná, Tatranská Kotlina a Bachledka.

Pre klientov lyžiarskeho strediska je skibus premávajúci každý deň bezplatný. Funguje ako pravidelná autobusová linka s odchodom ráno o 7:45 z Kežmarku a návratom o 14:45 z Bachledovej doliny. Autobus má vyše 45 miest na sedenie.

Lyžiarske stredisko Bachledka sa nachádza na hrebeni Spišskej Magury s výhľadom na panorámu Belianskych Tatier, 30 kilometrov severne od mesta Poprad. Rozprestiera sa na území troch obcí, a to Ždiaru, Jezerska a Malej Frankovej, prístup do strediska je možný zo všetkých z nich.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Bachledova dolina