Na dani z ubytovania vybral Liptov viac ako milión eur. Druhý rok po sebe

Liptáci aj v minulom roku vybrali na dani z ubytovania viac ako milión eur. Túto hranicu pokorili posledné dva roky po sebe.

04.03.2017 15:00
Liptovský Mikuláš, mesto, Foto: ,
Liptovský Mikuláš z vyhliadkovej veže nad Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva.
debata

Za rok 2016 vybrali na Liptove vyše 1,13 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast viac ako 7,5 percenta. Informovala dnes o tom médiá manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Katarína Šafarínová.

Podľa jej slov sa najvyšší výber dane – 387-tisíc eur – podaril v obci Demänovská Dolina, ktorá vďaka horskému stredisku Jasná Nízke Tatry zaznamenáva v letnej a najmä v zimnej sezóne vysokú návštevnosť a vyťaženosť ubytovacích kapacít.

Druhý Liptovský Mikuláš, s výberom dane cez 208-tisíc eur, dosiahol výber vyšší o 12,7 percenta a Liptovský Ján vybral daň viac ako 182 tisíc eur, čo je medziročný nárast o 15 percent.

Liptáci od roku 2011 vyhodnocujú regionálne výber dane z ubytovania vďaka existencii oblastnej organizácie. „Výber je veľmi dobrý indikátor úspešnosti nášho regiónu. Pozitívny je najmä fakt, že sa nám darí výber dane zvyšovať dlhodobo,“ povedal predseda predstavenstva oblastnej organizácie Ján Blcháč.

Za pozitívnymi číslami treba podľa Šafarínovej vidieť kvalitné služby a cielený marketing regiónu. „Liptov sa tiež teší z toho, že mu rastie podiel klientov, ktorí sa do regiónu opätovne vracajú vďaka komplexnej ponuke regiónu v lete aj v zime, pestrosti ponúkaných služieb a tiež zaujímavým projektom počas celého roka,“ dodala.

„Rast je pre nás obrovský záväzok, lebo sú za ním ľudia, ktorí využívajú služby regiónu a aj ľudia, ktorí za tým všetkým, čomu hovoríme cestovný ruch, stoja. Vďaka pozitívnym číslam sa opäť naši klienti môžu tešiť na atraktívne podujatia, bezplatnú prepravu Ski, Aqua a City Busmi, novú infraštruktúru pre turistov aj cykloturistov,“ priblížila riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková.

Vďaka nárastu vybranej dane môžu Liptáci získať aj vyššiu dotáciu od štátu na podporu aktivít v cestovnom ruchu. „Ak prejde podľa plánu schvaľovací proces s ministerstvom, očakávame dotáciu takmer 900-tisíc eur. Prostriedky sa efektívne vrátia do cestovného ruchu, aby systém fungoval a generovali sa ďalšie rasty,“ dodala Šarafínová.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ubytovanie #Liptov