Ľadopády zatarasili turistický chodník v Jánošíkových dierach

Prudké oteplenie ničí ľadové kráľovstvo v Jánošíkových dierach pri Terchovej. Na turistický chodník v najužšom mieste medzi skalami v Dolných dierach sa zosunuli obrovské kusy ľadu. Zatarasili cestu, železné lavice sú poškodené.

08.03.2017 13:10
debata
Zima v Jánošíkových dierach vďaka snehu a... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove diery, Zima v Jánošíkových dierach vďaka snehu a mrazom vytvorila ľadové kráľovstvo, túto krásu turisti mohli obdivovať vo februári.

Horská služba momentálne neodporúča túry v tejto lokalite. „Dolné diery sú nepriechodné, neodporúčame návštevníkom túto časť navštevovať ani to skúšať prejsť, lebo sú zničené lavice a stále je ešte možnosť padania ľadov,“ hovorí záchranár z Horskej záchrannej služby v Malej Fatre Juraj Cingel.

Ľudia by mali kvôli vlastnému bezpečiu rešpektovať výstrahu záchranárov. Tá je umiestnená aj na turistickom chodníku cez Dolné diery, ktorý vedie od Hotela Diery.

Tiesňavu zdobia v zimnom období mohutné ľadopády. Teraz boli oveľa masívnejšie ako po minulé roky. „Bola veľmi silná zima, mrzlo takmer tri mesiace v kuse a tie ľadopády sa urobili naozaj veľké, masívne. Na jednej strane to bola turistická atrakcia, kvôli ktorej veľa ľudí navštevovalo Diery,“ hovorí predseda OZ Diery Róbert Hlaváč.

Obrovský kus ľadu prehradil cestu v Dolných... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove diery, Malá Fatra Obrovský kus ľadu prehradil cestu v Dolných dierach (na snímke Juraj Cingel z HZS Malá Fatra).

Prudké oteplenie však spôsobilo, že ľady sa náhle uvoľnili a ťažké kusy spadli na turistický chodník. Ľadopád, ktorý prehradil úzku tiesňavu v Dolných dierach mohol mať na výšku asi 4 až 5 metrov, keď sa uvoľnil.

Jánošíkove diery sú súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Rozsutec a skladajú sa z troch častí – Dolné, Nové a Horné diery. Je v nich viac ako dvadsať vodopádov. Zdolávajú sa cez rebríky, lavičky či pomocou reťazí.

Po každej zime bolo treba chodníky opraviť, zväčša ich však poškodili lavíny. Ľadopády sa roztápali postupne. „Za posledných približne osem rokov toto je prvýkrát, čo sa také niečo stalo, že ľadopády spadli v takomto veľkom rozsahu,“ dodal Hlaváč.

Po páde ľadopádu sú zničené lávky v Dolných... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove diery Po páde ľadopádu sú zničené lávky v Dolných dierach.

Chodník cez Diery je momentálne zatvorený, čo môže trvať ešte niekoľko týždňov. Keď sa ľady zmenšia, chodník budú môcť opraviť. Ten je na niektorých miestach dosť poškodený, lavice sú poohýbané alebo odtrhnuté a úchyty v skalách bude treba vymeniť. „Bude s tým dosť roboty, konzoly sú ohnuté,“ hovorí Cingel z HZS Malá Fatra.

Lavica dlhá 64 metrov bola v Dolných dierach vymieňaná pred tromi rokmi. Až keď ľady povolia, bude známy presný rozsah škôd. Do opráv sa pustia, keď to bude bezpečné. Chodníky v Dolných dierach opravovalo OZ Diery.

Horská záchranná služba upozorňuje turistov, že... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove diery, Malá Fatra Horská záchranná služba upozorňuje turistov, že vplyvom oteplenia hrozí padanie ľadov.

Keďže chodník nie je spoplatnený, peniaze na údržbu získavajú od sponzorov, z príspevkov darcov či z predaja suvenírov alebo v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Malá Fatra. Samotné opravy robia dobrovoľníci.

Občianske združenie, ktoré chodník udržiava, dúfa, že aj teraz sa na nich bude môcť spoľahnúť. „Ozvala sa nám firma, ktorá vyrába rošty, že by nám rada pomohla, ľudia nám píšu, volajú, že by radi pomohli, čiže v tomto je to pozitívne,“ dodal Róbert Hlaváč z OZ Diery.

Odhaduje, že chodník by mohol byť opravený do konca marca a cez Veľkú noc budú Diery priechodné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #Jánošíkove diery #Terchová