Turisti, pozor: Vo Vysokých a Západných Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier približne od výšky 1500 m n. m. trvá počas celého dňa mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. 

12.04.2017 13:00
lavína, lavínové nebezpečenstvo Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch a žľaboch prevažne záveterných orientácií. V ostatných pohoriach trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.

Niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do tvrdého nosného podkladu, na iných miestach môže byť vplyvom vetra sneh premiestnený do terénnych pascí, žľabov a múld.

V najteplejšej časti dňa sa nový sneh môže vplyvom oteplenia samovoľne zosúvať na slnkom osvietených svahoch vo všetkých pohoriach.

Lavínové nebez­pečenstvo pri oteplení v priebehu dňa má stúpajúcu tendenciu.

Na horách bola dnes ráno malá až veľká oblačnosť, fúkal mierny severozápadný vietor s rýchlosťou do 10 m/s. Teplota vzduchu sa pohybovala od –6°C na Lomnickom štíte do 2°C v podhorí.

Za poslednú periódu sneženia od 6. apríla do 8. apríla napadlo od  desať do 40 cm snehu.

Nový sneh je rozmiestnený nerovnomerne, niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do starého zmrznutého podkladu sivej farby, inde vietor vytvoril tvrdé dosky a vankúše.

Nebezpečné sú najmä záveterné orientácie svahov, kde sa v odtrhových zónach môže nachádzať hrubá vrstva vetrom ubitého snehu.

Zvýšenú pozornosť treba venovať východným, juhovýchodným, južným a juhozápadným svahom. 

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Západné Tatry #lavínové nebezpečenstvo