Tatranský chodník v Javorovej doline je opäť priechodný

Chodník v Javorovej doline vo Vysokých Tatrách je po viac ako mesiaci pre turistov opäť priechodný. Približne dvojkilometrová časť turistického chodníka bola od začiatku marca uzavretá pre spracovanie následkov veternej kalamity.

13.04.2017 14:00
debata

„Návštevníci sa tak môžu bez obmedzení vydať od budovy ochranného obvodu Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Javorine až k Náučnej geologickej ploche Podmuráň,“ informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

Veterná kalamita vo Vysokých Tatrách zničila vo februári a začiatkom marca takmer 10-tisíc stromov, a to najmä v obvodoch Podspády a Tatranská Javorina.

Lesníci počas niekoľkých rokov plánujú v danom území vysadiť takmer 34-tisíc stromov, najviac z nich bude jedlí a bukov, kalamitné drevo plánujú odstrániť na ploche 21,14 hektára.

Štátne lesy zároveň upozorňujú návštevníkov Západných Tatier, že sa nedostanú do Hlbokej doliny a doliny Parichvost v liptovskej časti po značkovaných turistických chodníkoch, ktoré vedú z Jaloveckej doliny.

Mosty za rázcestím pod Lyscom sú totiž po zime značne poškodené.

„Na nebezpečenstvo pohybu v tomto území návštevníkov priamo v teréne upozornia aj informačné tabule. Pre topiaci sa sneh je totiž vysoký stav vody v Jaloveckom potoku v úseku so zničenými premosteniami životu nebezpečný,“ vysvetlila Petránová.

Tabule budú umiestnené nielen na začiatku Jaloveckej doliny, odkiaľ vedie turistická trasa do Baníkovského sedla a na vrchol Salatín, ale aj v opačnom smere, z oravskej strany Tatier.

debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP