Vo vysokých polohách Tatier hrozí uvoľnenie lavín pri dodatočnom zaťažení

Ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmlisto, fúkal čerstvý severozápadný vietor s rýchlosťou do 10 m/s v nárazoch do 15 m/ s. Ochladilo sa a teplota vzduchu sa dnes ráno pohybovala od -12°C do -1°C v podhorí.

17.04.2017 10:30
Vysoké Tatry Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, za poslednú periódu sneženia pripadlo od 1000 m n.m. až do 10 cm snehu.

Nový sneh je vplyvom silného vetra rozmiestnený nerovnomerne, niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do starého zmrznutého podkladu sivej farby, niekde naopak vietor vytvoril tvrdé dosky a vankúše, nebezpečné sú najmä záveterné orientácie svahov, kde sa v odtrhových zónach môže nachádzať hrubá vrstva vetrom ubitého snehu. Zvýšenú pozornosť venujte svahom orientácií V, JV, J a JZ.

Vo vysokých polohách (nad 1500 m n.m.) Vysokých a Západných Tatier je mierne lavínové nebezpečenstvo, to je 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, na strmých svahoch a žľaboch prevažne záveterných orientácií.

V Nízkych Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne, niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do tvrdého nosného podkladu, na iných miestach môže byť vplyvom vetra nový sneh premiestnený do terénnych pascí, žľabov a múld.

Na slnkom osvietených svahoch sa môžu vyskytnúť menšie lavíny a splazy. Vo Veľkej a Malej Fatre vzhľadom na nesúvislú snehovú pokrývku nehrozí lavínové nebezpečenstvo. V priebehu dňa bude lavínové nebezpečenstvo mierne stúpať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Nízke Tatry #Lavíny