TANAP bude spolupracovať s americkým parkom Rocky Mountain

Riaditelia troch sesterských národných parkov zo Slovenska, Poľska a Spojených štátov amerických sa dohodli na ďalšej päťročnej spolupráci, a to napríklad v oblasti starostlivosti o prírodné prostredie, environmentálneho vzdelávania, ekoturistiky či výmeny skúseností.

22.04.2017 13:00
debata

Po piatich rokoch v poľskom Zakopanom opäť podpísali dohodu o spolupráci slovenský Tatranský národný park (TANAP), poľský Tatranský národný park (Tatrzański Park Narodowy) a Rocky Mountain v Colorade.

Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko označil spoluprácu za prínosnú. „Každé územie je niečim iným špecifické a má svoje priority, dôležité je však to, čo je spoločné, máme napríklad podobné územia i návštevnosť, ale aj podobné starosti. Naše sesterské parky majú ale oproti nám aj výhody, takže sa od nich vieme veľa naučiť,“ povedal.

Cieľom dohody je podľa Správy TANAP-u podpora medzinárodnej spolupráce a sesterských národných parkov, ako aj obohacovanie skúseností a odbornej prípravy pracovníkov všetkých parkov prostredníctvom projektov medzinárodnej spolupráce.

Spolupráca sa realizuje prostredníctvom výmeny technických a odborných znalostí, informácií, dát, technológií, školení a skúseností.

Najviac a najintenzívnejšie spolupracuje slovenský TANAP so susedným národným parkom, ako napríklad pri sčítavaní kamzíkov, monitorovaní medveďov a ďalších praktických činnostiach v prospech biodiverzity.

Riaditeľ správy slovenského národného parku oceňuje na americkej strane vyriešenú správu pozemkov, ale aj veľmi dobre spracovaný systém regulácie návštevnosti.

„Majú tam automatické čítačky počtu ľudí, vedia tak vopred upozorniť ďalšieho návštevníka na to, ak je niektorý chodník plný či iný zase voľnejší. Znamená to, že sa im nestane to, že by tam boli nejaké dvojhodinové či trojhodinové rady,“ vysvetlil pre médiá.

Na druhej strane však podľa neho Američania závidia slovenskému TANAP-u veľké šelmy. „Na základe tlaku chovateľov dobytka tam boli medvede a vlky vystrieľané,“ dodal Majko.

Filozofia bezzásahových zón národných parkov je podľa neho rovnako blízka ako nášmu národnému parku v Európe i tomu za veľkou mlákou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Colorado #TANAP #národný park