Otvorili bránu do Národného parku Nízke Tatry

V Jánskej doline sprístupnili náučný chodník s bránou do Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). „Náučný chodník tvorí sedem tabúľ s informáciami o výnimočnosti tejto turisticky vyhľadávanej lokality Liptova. Jej poklady oslovujú nielen návštevníkov, ale aj odbornú verejnosť,“ informovala dnes médiá Katarína Šarafínová, manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov.

26.04.2017 14:00
Nízke Tatry Foto:
Nízke Tatry
debata

Návštevníci doliny sa vďaka informačným tabuliam zoznámia napríklad s históriou, faunou, flórou aj geológiou tejto časti Liptova. „Brána vovedie návštevníkov do národného parku a mala by ich upozorniť, ako sa v ňom treba správať, aby príroda zostala zachovaná a neporušená aj pre ďalších jej návštevníkov,“ priblížil riaditeľ správy NAPANT Ľuboš Čillag.

Obsah tabúľ vytvárali v liptovskomi­kulášskom Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva. „Svätojánska dolina sa stala prírodnou rezerváciou ako prvá na Liptove už v roku 1928. Toto, ale aj množstvo iných informácií o histórii aj prírode v tejto doline, odhalia informačné tabule. Určite zaujmú návštevníkov doliny, ale môžu pritiahnuť aj nových,“ prezradil Ján Lakota zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva.

Vstupná brána do doliny a informačné panely sú podľa Šafarínovej len začiatok inovatívneho projektu. Plánujú ďalšie atrakcie a interaktívne prvky, ktoré by mali zaujať najmä deti. Pôjde napríklad o rôzne stopy zvierat, drevo z rôznych druhov stromov a ďalšie.

„Takéto projekty majú veľký význam z pohľadu cestovného ruchu. Učia našich návštevníkov a motivujú spoznávať krásy prírody. Infopark je inšpiráciou aj pre iné lokality Liptova,“ povedala riaditeľka OOCR REGION LIPTOV Darina Bartková.

„Jánsky infopark by mal turistov časom priviesť až do neďalekej Stanišovskej jaskyne. Treba veriť, že druhá časť infoparku dostane zelenú a časom poteší návštevníkov Liptova,“ dodala Šafarínová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov