Ako vyzerá luxusné zimné stredisko v Severnej Kórei?

Zasnežené svahy lyžiarskeho strediska Masikrjong, ktoré je v Severnej Kórei jediné svojho druhu, sú nepoškvrnené a takmer na nich nevidieť lyžiarov. Výstavba tohto komplexu sa začala z osobnej iniciatívy severokórejského vodcu Kim Čong-una po tom, čo medzinárodný výbor vybral susednú Južnú Kóreu za dejisko zimných olympijských hier v roku 2018, píše agentúra AFP.

02.05.2017 07:00
debata (10)

Podľa Globálneho indexu hladu trpí okolo 40 percent Severokórejčanov podvýživou. A infraštruktúra v tejto chudobnej krajine, ktorá však má jadrovú zbraň, je v žalostnom stave.

Vodcove dobré rady stavbárom

Avšak hotel v zimnom stredisku je luxusný. Nápis na kamennej doske oznamuje, že ide o „grandiózny národný projekt“. „Dielo drahého vodcu Kim Čong-una, ktorý zasvätil svoju tvrdú prácu, srdce a dušu tomu, aby náš ľud bol šťastnejší a civilizovanejší, bude oslovovať budúce generácie,“ uvádza sa tam.

V stredisku vyhradenom pre návštevníkov sú všade rozmiestnené Kim Čong-unove fotografie. Sprievodcovia vysvetľujú, že severokórejský vodca navštívil stavbu 144-krát, aby dal stavebníkom rady.

Stredisko leží asi tri hodiny jazdy od Pchjongjangu. Ide sa sem cestou obklopenou kurínmi, ktorá vedie neosvetlenými tunelmi. Pokiaľ ju zasype sneh, odhrabáva sa ručne. Roľníci ťahajú po zamrznutých jazerách sane naložené drevom na kúrenie a voly slúžia ako dopravný prostriedok.

Začiatočníci

Okrem zjazdovej dráhy vyhradenej pre začiatočníkov je stredisko prázdne. Lanovka, ktorú postavila rakúska spoločnosť Doppelmayer, prepravuje návštevníkov na vrchol hory Tehwa, kde sa hŕstka zvedavých turistov zo Západu teší luxusu samoty.

Masikrjong leží vo výške 700 metrov nad morom a nemusí nič závidieť čínskym alebo juhokórejským zimným strediskám. V čase hlavnej sezóny sa Švéd Patrick Hultberg sám preháňa po svahoch. „Je to báječné. Vyskúšam ešte ďalšie dráhy, nikto tu nie je,“ vyhlasuje.

Lyžiarska permanentka na jeden deň stojí cudzinca 100 dolárov, zatiaľ čo Severokórejčania zaplatia ekvivalent 30 dolárov. Asi stovka sa ich onoho dňa preháňala po dráhe začiatočníkov.

Táto suma predstavuje mesačnú mzdu robotníka, ale väčšina Severokórejčanov sem prichádza v rámci spoločných zájazdov organizovaných zamestnávateľom alebo školou a to ich takmer nič nestojí.

Turistika v KĽDR?

Kwak Čong-song sa tu lyžuje prvýkrát a je nadšený. „Chcel by som sa poďakovať nášmu vodcovi Kim Čong-unovi, ktorý plne zasvätil život tomu, aby mal náš ľud šťastný život,“ hovorí.

Zástupcovia strediska hovoria o 70 000 návštev­níkoch ročne, ale takéto číslo sa zdá byť prehnané vzhľadom na to, ako svahy zívajú prázdnotou.

Pchjongjang uskutočňuje politiku zameranú na ekonomický rast a zároveň na vývoj jadrových zbraní. Jeho jadrový program a skúšky balistických rakiet ho stáli početné sankcie OSN, vrátane zákazu dovážať luxusné produkty ako sú snežné skútre a ďalšie športové vybavenie.

Riaditeľ internetového servera NK Andrej Lankov tvrdí, že očakávania Pchjongjangu pokiaľ ide o turistiku sú „úplne neopodstatnené, ba až komické“.

„Kim Čong-un bol na škole vo Švajčiarsku. Proste sa rozhodol napodobniť to, čo tam videl. Kórejské hory sú skutočne krásne. Povedal si: prečo by sme neurobili z našej krajiny turistickú destináciu ako je Švajčiarsko a nezarobili si tým veľa peňazí?“ hovorí Andrej Lankov.

Niektorí návštevníci si sú vedomí irónie situácie. Nór Eidnes vyhlasuje, že s ním v Masikrjongu zaobchádzali ako s kráľom. „Všetko bolo vynikajúce. Je to výrazný kontrast so životom obyčajných ľudí. Na to treba pamätať,“ hovorí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #lyžiarske stredisko