Obnažená modelka z Playboya pobúrila na posvätnej hore domácich

Modelka časopisu Playboy Jaylene Cooková vystúpila na novozélandský vulkán Taranaki a nechala sa nad oblakmi, na samom vrchole, vyfotografovať s odhaleným pozadím. Snímku následne umiestnila na sociálne siete.

03.05.2017 16:36
debata (1)

Jej čin zrejme potešil 300 000 ľudí, ktorí jej účet sledujú, ale omnoho menej sa z neho tešila miestna maorská komunita, pre ktorú je vyhasnutá sopka posvätným miestom. O proteste domorodých Maorov informoval spravodajský server BBC.

Novozélandskú modelku na vrchole hory vyfotografoval pred niekoľkými dňami počas spoločnej cesty jej partner.

Keď sa Cooková dozvedela, že zverejnenie fotografie vyvolalo pobúrenie, bránila sa tým, že si pred cestou všetko overovala a vyobrazenie nepovažovala za urážlivé.

Modelka zrejme „len“ sledovala súčasnú módnu vlnu na internete: turisti si robia obrázky pri pamiatkach po celom svete práve s odhaleným pozadím.

Urážka posvätnosti

„Je to rovnaké, ako by sa niekto vydal do Chrámu svätého Petra a nechal sa v ňom vyfotografovať nahý,“ povedal BBC hovorca miestneho maorského kmeňa Dennis Ngawhare. „Je to posvätné miesto a niečo také je skrátka veľmi nevhodné,“ dodal.

Miestni Maori horu považujú za pohrebisko svojich kmeňových predkov a ako svojho predka vnímajú aj samotný vulkán. Tradične sa za neprípustnú považuje už cesta na vrchol a Maori ju vykonávajú len zriedka z obradných dôvodov.

Po tom, ako krajinu kolonizovali Briti, sa miestny kmeň k svojej posvätnej hore mohol vyjadrovať len minimálne. Kapitán James Cook ju dokonca pomenoval Mount Egmont a dodnes sa používajú obe mená.

„Až odnedávna môžeme dianie spojené s horou ovplyvňovať,“ povedal BBC Ngawhare. „Je to stret západných predstáv a domorodej viery a hodnôt,“ komentoval reakciu Cookovej.

Tom Cruise aj grilovačka

Nie je to prvýkrát, čo Maori svoju posvätnú horu musia brániť. Už predtým rozhorčili maorskú komunitu turisti, ktorí na vulkáne grilovali. Ďalší na hore zasa zanechali graffiti.

V roku 2003 protestovali ich náčelníci proti natáčanie filmu s Tomom Cruisom Posledný samuraj.

Produkčná spoločnosť Samurai Pictures si vtedy pre snímok vybrala oblasť okolo mesta New Plymouth zvlášť preto, že spiaca sopka Taranaki svojím vzhľadom pripomína japonskú horu Fudži. Film sa nakoniec v tejto lokácii nakrútil.

Podobné pobúrenie ako Cooková vyvolala v roku 2015 skupina západných turistov v Malajzii. Za to, že sa na malajzijské posvätnej hore Kinabalu fotografovali nahí, boli štyria z nich odsúdení na tri dni väzenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #modelka #Playboy #pobúrenie #obnažená