Nepál chce zaviesť vekové hranice pre horolezcov na Evereste. Najmladší mal 13

Najväčšia nepálska horolezecká asociácia oznámila, že sa bude snažiť prinútiť vládu, aby zaviedla hornú vekovú hranicu pre výstup na najvyššiu horu sveta.

10.05.2017 14:00
Himaláje, Mount Everest, Nepál Foto: ,
Mount Everest
debata

Stalo sa tak potom, čo cez víkend krátko pred začatím výstupu zomrel v základnom tábore na Mount Evereste 85-ročný nepálsky horolezec Min Bahádur Šerčan, ktorý chcel získať späť titul najstaršieho pokoriteľa tohto horského velikána.

Šerčan, ktorý v sobotu pravdepodobne podľahol infarktu, Mount Everest zdolal v roku 2008 vo veku 76 rokov. V roku 2013 ho ale prekonal Japonec Joičiró Miuro, keď do výšky 8 848 metrov vyšiel vo svojich 80 rokoch.

Nevyhnutná predohra 6 400 metrov

„Už asi desať rokov presadzujeme stanovenie vekovej hranice od 16 do 76 rokov,“ povedal šéf nepálskeho horolezeckého zväzu Ang Cering Šerpa britskému denníku The Guardian.

„Musí vojsť do platnosti čo najskôr, aby sme predišli nešťastiam, ako bola smrť Mina Bahádura Šerčana. Propagovali sme tento krok už v minulosti a znovu sa s tým hodláme obrátiť na vládu,“ dodal.

Nepálska vláda pred dvoma rokmi oznámila, že zvažuje zavedenie reštriktívnych opatrení, ako napríklad zákaz výstupov na Mount Everest pre horolezeckých nováčikov a ľudí starších ako 75 rokov.

Zákaz pre lezcov mladších ako 16 rokov je už v platnosti. Ďalšie navrhované prísnejšie pravidlá, ako je napríklad požiadavka, aby sa pokúsiť zdolať Mount Everest mohli iba horolezci, ktorí vyliezli do výšky aspoň 6 400 metrov, ale vyvolávajú kritiky miestnych komunít.

Ich členovia, ktorí často pracujú ako horskí sprievodcovia, sú totiž závislí od peňazí, ktoré prinášajú zahraničné horolezci.

Najmladší mal len 13

Kritici podľa Anga Ceringa Šerpu namietajú, že obmedzenia, ktoré by vyradili z expedícií horolezcov pokročilého veku alebo tie s telesným postihnutím, by počet úmrtí na najvyššej hore sveta nijako výrazne neznížili.

Len minimum tých, ktorí na Evereste prišli o život, boli ľudia s hendikepom alebo dobrodruhovia mimo vekového limitu 18–75 rokov, upozorňujú.

Čínska vláda však už zaviedla obmedzujúce opatrenia pre výstupy z menej využívanej, tibetskej strany Mount Everestu; vystupovať tadiaľ smú teraz len horolezci vo veku medzi 18 a 60 rokmi.

Opatrenia sa prijali v rovnakom roku, ako na vrchole Everestu stál zatiaľ najmladší človek, trinásťročný Jordan Romero z Kalifornie.

Namontujú semafory?

Nepál na tento rok vydal pre cudzincov 376 povolení na výstup, z ktorých každé stojí 11 000 dolárov. Je to najvyšší počet od začatia výstupov v 50. rokoch minulého storočia.

Očakáva sa, že sa na horu vráti mnoho ľudí, ktorých expedície sa odložili po smrtiacich zemetraseniach, ktoré postihli Nepál v poslednej dobe.

Skúsení horolezci varovali, že chodník na vrchol Everestu bude preplnený, čím budú účastníci výprav vystavení väčším rizikám.

Podľa skúsených lezcov tiež na Everest vzhľadom na zdokonalenie technológií vystupuje čoraz väčšie množstvo amatérov.

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #Mount Everest