Pod Tatrami otvoria centrum s najvyššou indoorovou lezeckou stenou v Európe

Lezecké centrum, v ktorom by v budúcnosti mala byť vybudovaná aj najvyššia indoorová lezecká stena v Európe, otvoria v Poprade namiesto pôvodne plánovaného mája zrejme až v júni.

21.05.2017 14:00
lezecká stena, horolezec, gymnázium Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Sme tesne pred otvorením, stále na tom pracujeme, ale asi to ešte chvíľku potrvá, chýbajú nám drobnosti. Sú to posuny, ktoré my nevieme ovplyvniť, každý to na stavbe pozná,“ povedala Martina Adamcová z občianskeho združenia WoodRock.

To sa začiatkom roka pustilo do prestavby budovy bývalej panelárne na indoorovú halu.

Zatiaľ sa podarilo vybudovať trinásťmetrovú lezeckú stenu, ale aj kompletné zázemie pre návštevníkov v podobe šatní, toaliet a spŕch.

„Máme asi 420 metrov štvorcových lezeckej plochy s maximálnym previsom tri metre, je tu 26 línií, pričom na každej sa dajú vybudovať približne dve či tri cesty, na nich sa momentálne pracuje,“ priblížila vybavenie Adamcová.

Lezecké cesty pribúdajú podľa jej slov postupne od polovice mája.

Avizovaná asi 31-metrová stena by mala byť vybudovaná neskôr, keďže ide podľa združenia o finančne náročný projekt, realizuje sa na etapy.

OZ WoodRock našlo priestory na halu pre indoorové lezenie po veľmi dlhom hľadaní, a to v areáli starej panelárne v Poprade.

„Budova bola postavená v roku 1982 ako súčasť komplexu panelárne, vyvážali sa odtiaľ panely do celého východného Slovenska. Je to stará budova, bola určená na demoláciu, a my jej dávame druhú šancu,“ povedala v minulosti Adamcová.

Okrem indoorového lezenia po stenách chce centrum v rámci priestorov ponúkať aj možnosť vyskúšať si industriálne lezenie.

„V budúcnosti by sme chceli spolupracovať aj so školami a deťmi a organizovať kurzy lezenia od úplných začiatočníkov až po pokročilých, tiež by sme chceli ponúkať odborné kurzy na práce vo výškach,“ vysvetlila Adamcová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Poprad #horolezectvo