Aj botanická záhrada v Tatrách sa zapojí do Víkendu otvorených parkov a záhrad

Dozvedieť sa o tom, ako vzniká strom či naučiť sa, ako rozlišovať pobytové znaky zvierat, budú môcť návštevníci botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici už v piatok 9. júna.

08.06.2017 13:00
botanická záhrada, Tatry, rastliny Foto: ,
Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici
debata

Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) sa so svojou expozíciou tatranskej prírody po štvrtý raz zapoja do celosvetového Víkendu otvorených parkov a záhrad.

„Tento program sa nám osvedčil aj po minulé roky, záujem je najmä o vstupy so sprievodcami, ktoré ponúkame na požiadanie,“ uviedla Zuzana Homolová, botanička Výskumnej stanice a Múzea TANAPu a odborná garantka expozície.

Podujatím ožije botanická záhrada od 9:00 do 15:00, na návštevníkov budú okrem prehliadok čakať aj ukážky pikírovania rastlín, teda presádzania, i tvorivé dielne pre deti.

Práve súčasné obdobie je podľa Homolovej ideálne na prehliadku expozície, kvitne totiž väčšina rastlín, ktoré sa v botanickej záhrade pod Lomnickým štítom nachádzajú.

Na ploche 3,20 hektára môžu návštevníci podľa jej slov obdivovať vyše tristo druhov bylín a drevín. Medzi nimi i také, ktoré pri potulkách prírodou ostávajú pred ich zrakom skryté.

Patrí k nim napríklad endemický druh Tatier mak tatranský, vzácna skalokráska pyrenejská, ktorá sa nachádza na strmých skalných stenách, trávnička alpínska či vičenec horský, ktoré sa vyskytujú v Tatrách iba v jednej lokalite.

„Na relatívne malom území môžeme sledovať prevažnú časť druhov tatranskej flóry. Základný inventár expozície tvoria rastliny vysokohorského prostredia, najmä druhy alpínskeho a subniválneho vegetačného stupňa,“ doplnila botanička.

Myšlienka otvoriť a verejnosti predstaviť bežne neprístupné parky, záhrady a dvory vznikla v roku 1998 v Londýne. Na Slovensku sa jej chytila nezisková organizácia Národný Trust, ktorá v spolupráci s partnermi zorganizovala takúto akciu po prvýkrát v roku 2007. Rozšírila ju však aj na bežne dostupné miesta.

„Hlavným cieľom podujatia je spoločne osláviť a atraktívnou formou prezentovať verejnosti hodnoty parkov a záhrad Slovenska ako aj snaha o zapojenie ľudí všetkých vekových kategórií do ich aktívnej ochrany a zmysluplného využívania,“ uviedla odborná garantka expozície v Lomnici.

Pozrieť si botanickú záhradu môžu návštevníci Tatranskej Lomnice v ktorýkoľvek deň až do 17. septembra. Od 1. júna je expozícia otvorená až do 17:00, v septembri si ju návštevníci budú môcť pozrieť len od 9:00 do 15:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #botanická záhrada #Tatranská Lomnica