Štartuje Popradské kultúrne leto, ponúkne 57 podujatí. Vyberte si

Programom venovanom slávnemu popradskému rodákovi, barokovému sochárovi a rezbárovi Jánovi Brokoffovi (1652-1718), medzi ktorého najznámejšie diela patrí socha sv. Jána Nepomuckého na Karlovom moste v Prahe, dnes Poprad otvára ďalší ročník Popradského kultúrneho leta.

15.06.2017 13:00
debata

Festival ponúkne tento rok 57 dní žánrovo pestrých programov. Tradične sa budú konať v priestore Námestia sv. Egídia a v jednotlivých častiach mesta.

Letný festivalu je orientovaný na divadelné a rozprávkové vystúpenia, folklórne a tanečné vystúpenia, hudobné a promenádne koncerty rôznych zoskupení, filmové, zábavné a iné predstavenia.

Už tento víkend ponúkne dobový jarmok v historickej Spišskej Sobote, divadelné predstavenie i koncert, na ktorom vystúpi Peter Nagy a skupina Indigo. O programe festivalu informoval komunikačný manažér mesta Marián Galajda.

Program podujatia s názvom Most menom Brokoff, ktorým sa začína Popradské kultúrne leto, potrvá štyri dni, teda do 18. júna. Projekt má pripomenúť 365 rokov od narodenia sochára, ktoré uplynú 23. júna.

Rodák zo Spišskej Soboty je považovaný za jedného zo spolutvorcov barokovej Prahy. Dnes program ponúkne zážitkovú večeru s dobovými chuťami, v piatok 16. júna sa o 10:00 v Štátnom archíve v Spišskej Sobote uskutoční konferencia Náš slávny rodák Ján Brokoff.

„Cieľovou skupinou konferencie sú učitelia dejepisu a výtvarnej výchovy popradských škôl, ako aj odborná verejnosť mesta. Im budú žiaci z popradských škôl, konkrétne základných škôl v Spišskej Sobote a vo Veľkej, ako aj zo Spojenej školy Dominika Tatarku prezentovať dobu, v ktorej Ján Brokoff žil a topografiu jeho diela. Na záver konferencie predstavia zborník, v ktorom je na Slovensku po prvý raz v takom rozsahu predstavené dielo Jána Brokoffa,“ priblížil Mikuláš Argalács, ktorý je spolu s Fabiánom Gordiakom autorom projektu.

Celý projekt bude zavŕšený v roku 2018 viacerými podujatiami najmä v Česku, osobitne v Prahe, keďže budúci rok uplynie 300 rokov od úmrtia Jána Brokoffa.

„Náš projekt ráta pri tejto príležitosti nielen s aktívnou účasťou ľudí z Brokoffovho rodného mesta na českých podujatiach, ale aj s multimediálnym podujatím v Poprade, vrátane študentského dokumentárneho filmu či divadelného predstavenia,“ doplnil Argalács.

„Mesto Poprad chce takýmto typom podujatia verejnosti priblížiť a zviditeľniť slávne osobnosti, ktoré sa v Poprade a blízkom okolí narodili. Spájame tak osvetu a vzdelávanie so zaujímavým programom a vystúpeniami,“ informoval primátor Popradu Jozef Švagerko.

V sobotu 17. júna ožije Spišská Sobota dobovým jarmokom s ukážkami dobových tradícií, vystúpi Detský folklórny súbor Venček a historicko – šermiarska skupina Bojník. Prezentovať sa budú žongléri, razič mincí, ale aj verklikár.

Námestím sa budú prechádzať postavy v dobových kostýmoch aj jarmočný richtár, pre deti je pripravené Drevené divadlo z Bratislavy s unikátnou replikou drevenej maringotky s konským záprahom, ohrada s domácimi zvieratkami, ako aj ďalšie atrakcie.

Pre verejnosť je tiež pripravená burza starožitností a výstava historických vozidiel. O vyvrcholenie sobotňajšieho programu v Spišskej Sobote sa o 17:00 postará Peter Nagy a skupina Indigo. Na celé podujatie vrátane koncertu je vstup voľný.

V rámci kultúrneho leta sa až do septembra predstavia viaceré hudobné skupiny, folklórne i divadelné súbory. Súčasťou letného festivalu je aj podujatie MADE IN SLOVAKIA, ktoré má nadregionálny charakter.

Programová ponuka atraktívnych programov festivalu je situovaná do štyroch dní v týždni, a teda na štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu. Popradské kultúrne leto bude uzatvárať v dňoch 14. až 17. septembra prvý ročník Matejovských Scholtzových dní.

Mesto Poprad realizuje časť programov v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Poprad