Cez víkend budú v Tatrách súťažiť kosci z celého Slovenska

Vo Vysokých Tatrách sa v sobotu 24. júna zídu kosci z celého Slovenska. Tatranské kultúrne leto prinesie tento rok novinku, je ňou prvý ročník celoslovenskej súťaže v kosení ručnou kosou s názvom Kosenie pod Tatrami.

22.06.2017 14:00
skanzen vo vychylovke, kosenie trávy, kosci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Svoje zručnosti si budú môcť v sobotu 24. júna vyskúšať súťažiaci v štyroch kategóriách, a to deti, ženy a muži do 60 rokov a nad 60 rokov.

Podujatie sa uskutoční v jazdeckom areáli v Tatranskej Lomnici od 10:00 do 15:00, jeho súčasťou budú viaceré sprievodné podujatia, ako napríklad škola kosenia, predstaví sa ľudová hudba Bystrianka, Košuľa a Vychodňarske šarkanice.

Podľa člena Slovenského koseckého spolku Pavla Fabra, ktorý súťaž organizuje, je Tatranská Lomnica najlepším miestom pre takýto druh súťaže.

„Je centrom turizmu a bránou do Vysokých Tatier, ľudia sem chodia za oddychom, relaxom, športom i kultúrou, a my im to všetko ponúkame,“ dodal. Deti a ženy v sobotu čaká kosenie na ploche 5 krát 5 metrov, mužov 5 krát 10 metrov. Hodnotiť sa bude podľa času a kvality kosenia. Súťažiaci môžu prísť s vlastnou kosou, prípadne si ju môžu na mieste požičať.

Cieľom podujatia je podľa Fabra nielen zviditeľniť spolok a pritiahnuť ľudí, ale poukázať aj na tradície.

„Je to návrat k tradičným hodnotám folklóru, dobre vieme, že práve folklór a tradície vznikajú pri práci. Všetci členovia, ktorí chodíme na tieto akcie, preferujeme folklórne cítenie, chodíme tiež v klasických dobových kostýmoch, buď sú to kroje alebo sedliacke oblečenie,“ povedal. Spolok má viac ako sto členov z celého Slovenska.

Takéto podujatie má pre Lomniciu podľa Jána Bendíka z oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry aj praktickú stránku. „Dva týždne po tejto akcii sa v areáli konajú známe jazdecké preteky Memoriál Žigmunda Bornemiszu, areál tak budeme mať pokosený bez toho, aby sme si sem niekoho objednávali,“ skonštatoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #kosenie