V Bachledovej doline pripravili nové trasy pre severskú chôdzu

V okolí Bachledovej doliny na severe Slovenska a obce Jezersko vytvorili nové trasy pre severskú chôdzu, teda chôdzu s turistickými palicami. Ako informovala Martina Múdra, marketingová špecialistka horského strediska Bachledka, vyznačené boli tri trasy rôznej náročnosti dlhé päť, 6,5 a 11 kilometrov.

01.07.2017 14:00
Nordic walking - chôdza - palice - prechádzka Foto:
Nordic walking.
debata

„Chodníky vedú turistov krásnou prírodou Spišskej Magury a ponúkajú úchvatné výhľady na Belianske Tatry i Pieniny. Turisti počas chôdze zároveň spoznávajú miestnu faunu a flóru a prechádzajú okolo rôznych zaujímavých miest, ako je Jezerské jazero, vyhliadková veža, hrebeň Spišskej Magury či ľudová architektúra obce Jezersko,“ vysvetlila. Budúce leto plánujú v oblasti pre tento šport vyznačiť aj ďalšie trasy.

Návštevníci si môžu turistické palice požičať priamo v Bachledovej doline i Jezersku. „Vyškolený personál rád vysvetlí začiatočníkom základné princípy chôdze s palicami a oboznámi ich s trasami chodníkov,“ uviedla Múdra. Turisti nájdu mapy chodníkov v infocentrách a ubytovacích zariadeniach v okolí.

„Veríme, že vyznačením a propagáciou nových trás si tento šport získa nových fanúšikov v okolí, poskytne príjemný spôsob trávenia voľného času a motivuje ľudí k spoznávaniu krás miestnej prírody,“ skonštatovala marketingová špecialistka.

Severská chôdza, známa aj ako nordic walking, patrí na Slovensku medzi čoraz populárnejšie športy. „Pri tejto nenáročnej aktivite zapájame až 90 percent svalov tela. Oproti klasickej chôdzi sú vo väčšej miere zapájané aj svaly chrbta, šije a rúk, čím sú odbremenené kĺby a svaly nôh. Palice zároveň poskytujú stabilitu v horskom a nerovnom teréne,“ vysvetlila Múdra. Pripomenula tiež, že práve pre svoju nenáročnosť je tento šport obľúbený aj medzi seniormi, ľuďmi s nadváhou i ochoreniami pohybového aparátu.

Okrem vychádzkových trás môžu turisti v Bachledovej doline počas tohto leta navštíviť aj rôzne ďalšie rodinné i adrenalínové atrakcie, napríklad najdlhšiu bobovú dráhu v Tatrách, 14 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, detský náučný chodník, discgolfové ihrisko či dobrodružnú pátračskú hru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bachledova dolina