V Ždiari sa cez víkend stretnú Gorali z troch strán Tatier

V podhorskej obci Ždiar sa počas tohto víkendu opäť po roku stretávajú Gorali z troch strán Tatier, zo Spiša, z Oravy a Poľska. Koná sa tam 23. ročník podujatia Goralské folklórne slávnosti.

17.08.2017 14:00
Tatry, turistika, oddych Foto:
Ilustračné foto
debata

„Toto podujatie je jedno z najstarších v regióne a chceli by sme v ňom pokračovať ďalej. Chceme počas neho odprezentovať návštevníkom práve počas vrcholu letnej sezóny goralskú kultúru, spev, kroje, tance, predviesť zvyky, snažíme sa o zachovanie toho všetkého,“ povedal Pavol Bekeš, starosta Ždiaru, ktorý je počas letných mesiacov lákadlom pre priaznivcov turistiky a v zimných zase lyžovania.

Goralské folklórne slávnosti odštartovali slávnostnou svätou omšou pod Havranom a Ždiarskou vidlou. Večerný program sa začne po 20:00, ponúkne koncert kapely HEX a zábavu s hudobnou skupinou Bravo.

V nedeľu o 10:30 sa v miestnom Kostole Navštívenia Panny Márie uskutoční slávnostná svätá omša, o 12:30 bude nasledovať vozový sprievod dedinou.

Najviac folklóru si návštevníci slávností vychutnajú práve v nedeľu od 13:30, vystúpia počas nich viaceré folklórne súbory zo Ždiaru, Lendaku, Oravskej Polhory, Malej Frankovej, Spišskej Novej Vsi, ale aj z Poľska a Lotyšska.

Podľa starostu sa tradície v Ždiari darí udržiavať nielen letným stretnutím Goralov, ale aj Goralským plesom.

„Padol u nás aj rekord v počte krojovaných účastníkov na plese,“ poznamenal. Tradíciám podľa jeho slov ostávajú verní aj mladí, ktorí sa napríklad začali šiť kroje a mnoho detí tancuje v miestom folklórnom súbore Ždiaranček. Ku goralskej kultúre sú vedené deti už v základnej škole.

„Tým, že sa nachádzame v tatranskej oblasti, sa škola profiluje na šport a regionálnu výchovu. Počas nej sa zaoberajú krojmi, spevom, učia sa hrať na husliach či harmonikách, tancovať, spievať a rovnako aj samotnú goralčinu,“ vysvetlil Bekeš.

Aj tá hlási svoj návrat. V dedine bolo podľa starostu obdobie, keď rodičia nechceli svoje deti učiť toto nárečie a rozprávali sa s nimi spisovnou slovenčinou, teraz, naopak, sa im snažia goralčinu opäť priblížiť a zachovať ju.

debata chyba