Roklinu Kyseľ sprístupnili turistom pred rokom

Správa Národného parku Slovenský raj pred rokom sprístupnila turistom roklinu Kyseľ, stalo sa tak 40 rokov po ničivom požiari. Túru v nej je však možné absolvovať len v období od 15. júna do 31. októbra.

22.08.2017 14:00
Slovenský raj, roklina, kyseľ Foto:
Nad Temnicou, roklina Kyseľ
debata

Ako informoval riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil, za toto obdobie ju navštívilo už desaťtisíc turistov.

„Kyseľ je skutočne momentálne najväčším hitom Slovenského raja. Tí, čo si pamätajú túto roklinu spred požiaru, sa chcú pozrieť, ako sa zmenila. Ďalších láka najmä netradičné sprístupnenie formou ferraty,“ uviedol.

Návštevníci môžu na náučnom chodníku v úseku od ústia rokliny pri Bielom potoku po mostík nad Obrovským vodopádom obdivovať a zažiť divokú prírodu netradičnou formou. Novinkou tohtoročnej sezóny je 100-metrový ferratový chodník v spodnom úseku pri nástupe.

Ferrata je zabezpečená cesta vybavená istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami. Navštíviť ju možno individuálne alebo si objednať na Správe NP Slovenský raj sprievodcu. Prechod roklinou je možný len v jednom smere, a to zdola nahor.

Správa národného parku upozorňuje, že na jej absolvovanie musia byť turisti vybavení ferratovým istiacim setom s tlmičom pádov, prilbou a pevnou protišmykovou obuvou. Požičať si ich je možné na Čingove a Podlesku, ale už aj v Spišskej Novej Vis a v Poprade.

Zoznam miest, kde si možno set požičať a kúpiť lístok, je uvedený na internetovej stránke správy národného parku. Nie všetci návštevníci však tieto pokyny dodržiavajú, upozornila na to predsedníčka Mikroregiónu Slovensky raj a zároveň starostka obce Hrabušice (okres Spišská Nová Ves) Jana Skokanová.

„Bola som so svojimi hosťami na ferrate, kde som si všimla dvoch pánov s dievčatkom, ktoré mohlo mať okolo desať rokov. Páni boli bez ferratových setov, prilby, dievčatko malo len vrchnú časť ferratového setu, maličkú skobu. Neviem, či by ju to zachránilo, ak by spadla z Obrovského vodopádu, teda z posledných stupačiek, ktoré tam vedú. Bolo to veľmi nezodpovedné zo strany tých dvoch pánov, dievčatko malo celkovo problém prechádzať aj cez toky, pretože sa bálo,“ opísala situáciu.

Pripomenula, že turisti, ktorí sa vyberú do rokliny Kyseľ bez setu a potrebného vybavenia, ohrozujú samých seba.

„V Kyseli sú aj fotopasce, ochranári tak vidia, akí turisti a ako vybavení ňou prechádzajú,“ dodala.

V prípade nelegálneho vstupu do rokliny, teda mimo povoleného obdobia či bez lístka, alebo v prípade iného porušenia prevádzkového poriadku môžu pracovníci Správy NP Slovenský raj alebo členovia Stráže prírody uložiť blokovú pokutu do 66 eur.

Roklinu Kyseľ otvorili vlani v auguste po štyridsiatich rokoch, pred verejnosťou bola uzatvorená po ničivom požiari v 70. rokoch minulého storočia. Ešte pred ním bola najnavštevovanejšou roklinou v Slovenskom raji.

Dnes patrí roklina do zóny A, teda je najprísnejšie chráneným územím národného parku, približuje unikátne prírodné prostredie, panenskú prírodu s trochou adrenalínového zážitku.

Vlani v decembri Správa NP Slovenský raj vydala aj knihu s názvom Kyseľ v Slovenskom raji, ktorá je podľa jej autorov svedectvom pre nasledujúce generácie, hlavne milovníkov turistiky, prírody a obdivovateľom krás Slovenského raja vôbec.

debata chyba
Viac na túto tému: #roklina #Kyseľ