V múzeu TANAP-u pribudne medvedí brloh aj jaskynný systém

Medvedí brloh aj jaskynný systém by mali už v najbližších týždňoch pribudnúť v Múzeu Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici. S inštaláciou brloha už začali, dokončiť by ho chceli do konca októbra.

11.09.2017 14:00
medvede Foto:
Medvede hnedé
debata

"Medveď hnedý je typickým predstaviteľom tatranskej fauny, preto sme sa rozhodli návštevníkom priblížiť spôsob jeho života aj počas zimy. Súčasťou brlohu bude i preparát medvieďaťa, ktorý prekvapí hlavne tých najmenších,“ uviedla zoologička a kurátorka zoologických zbierok Štátnych lesov TANAP-u Gabriela Chovancová.

Po ukončení prác budú mať návštevníci príležitosť nielen nazrieť do útrob medvedieho brloha, ale autentické prostredie dotvoria aj zvuky najväčšej tatranskej šelmy.

Medvedí brloh sa bude nachádzať hneď vo vestibule múzea, kde umiestnili mohutný kmeň stromu aj s koreňmi. Objavili ho na Liptove, skaly pochádzajú z Chopku v Nízkych Tatrách.

„Chceli sme, aby bol vchod do brlohu autentický. Trvalo nám skoro mesiac, kým sme našli takýto vývrat. Bolo to dosť náročné, lebo pekné vývraty sa dajú nájsť všade, no je to technicky zložité vybrať ich z prírody a preniesť na nejaké miesto,“ skonštatoval Tibor Kováč, umelecký reštaurátor z Liptovského Hrádku.

Pripravenú už má nosnú konštrukciu, postupne bude tvarovať brloh a potom príde na rad sťahovanie foriem zo žuly.

„Celý brloh sa musí vymodelovať zvonku i zvnútra. Budeme sa snažiť, aby sme ho pútavo spracovali pre návštevníkov. Dostali sme podmienku, že musí byť krajší, ako sme urobili pred dvoma rokmi v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, takže je to pre nás výzva,“ dodal.

Zvnútra bude brloh nasvietený, jeho súčasťou bude i preparát trojmesačného medvieďaťa, ktoré zahynulo v Krížnej doline pravdepodobne na vyčerpanie spôsobené zápalom pľúc. Prevádzka múzea nebude počas prác obmedzená.

Múzejníci pripravili pre návštevníkov aj ďalšie prekvapenie. „Priamo v expozícii chystáme jaskynný systém, ktorý predstaví podzemnú biotu, a to nielen živočíchy žijúce v podzemí, ako napríklad netopiere, ale aj tie, ktoré využívajú vstupy do jaskýň, či už sú to sovy, jazvece alebo kuny,“ konkretizovala kurátorka zoologických zbierok. Podobne ako medvedí brloh aj jaskyňa by mala byť dokončená do konca októbra.

Múzeum TANAP-u je otvorené celoročne, s výnimkou vianočných a novoročných sviatkov a obdobia pravidelnej každoročnej rekonštrukcie a modernizácie expozície, ktorá je tentokrát plánovaná od 13. do 29. októbra. Ročne ho navštívi približne 30-tisíc ľudí. Tento rok si pripomína 60. výročie svojho založenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #medveď #brloh #TANAP