Horolezci by mali využívať aplikáciu HZS

Horskí záchranári odporúčajú nielen horolezcom stiahnuť si pred návštevou Vysokých Tatier aplikáciu Horskej záchrannej služby (HZS). Upozorňujú, že v Tatrách sú aj také lokality, v ktorých je pokrytie signálom veľmi slabé a bez používania aplikácie by komunikácia medzi tými, ktorí potrebujú pomoc a operátorom tiesňovej linky HZS 18300 nebola možná.

17.09.2017 14:00
debata

Potvrdzuje to aj posledná nočná záchranná akcia zo stredy na štvrtok, keď záchranári vyrazili na pomoc dvom českým horolezcom, ktorí netrafili správnu zostupovú trasu do Veľkej Studenej doliny a uviazli pomerne vysoko v neprístupnom teréne.

Horolezci vo veku 25 a 48 rokov požiadali záchranárov o pomoc v stredu vo večerných hodinách. Dubkeho lávkou chceli vystúpiť na Prostredný hrot, čo sa im však nepodarilo. Napokon cestou späť, keď sa rozhodli zostúpiť inou trasou, uviazli v neprístupnom teréne.

„V lokalite bol veľmi slabý signál, ktorý stačil iba na odosielanie SMS správ prostredníctvom aplikácie HZS, telefonovať s uviaznutými osobami nebolo možné. Na základe získaných GPS údajov odišli neskoro večer a vo veľmi nepriaznivých poveternostných podmienkach do terénu štyria profesionálni záchranári HZS a jeden dobrovoľný záchranár HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry,“ informovala HZS na svojej internetovej stránke.

Obaja horolezci boli bez zranení, záchranárom sa ich podarilo vytiahnuť hore za pomoci lanovej techniky a istením s krátkym lanom ich sprevádzali na miesto, odkiaľ boli spustení do žľabu za Prostredným hrotom. Žľabom postupovali dolu až do ústia Veľkej Studenej doliny. Od Rainerovej chaty ich terénnym vozidlom HZS dopravili do Starého Smokovca.

Aplikáciu HZS je možné stiahnuť si na internetovej stránke hzs.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #Vysoké Tatry #horská záchranná služba