Gorali z troch štátov sa stretnú v Tatrách

Hlavným bodom spoločného stretnutia Goralov zo Slovenska, Čiech a Poľska je symbolický výstup zo Starého Smokovca na Hrebienok. Ľudia zo šiestich goralských regiónov a dvadsiatich goralských obcí si tak pripomenú historické putovanie.

23.09.2017 14:00
Vysoké Tatry, hory Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po prvom ročníku podujatia Goral na Gory sa v posledný septembrový deň stretnú Gorali opäť, a to pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry Jána Mokoša.

Na Hrebienok sa Gorali vydajú spoločne, aby si pripomenuli historické putovanie Goralov počas valašskej kolonizácie z ich pravlasti na rumunsko-ukrajinských hraniciach cez Karpatský oblúk a postupné osídľovanie horských a podhorských oblastí slovensko-poľsko-českého pohraničia.

Podujatie je určené aj návštevníkom Tatier a priaznivcom goralskej kultúry. Spojené totiž bude s bohatým kultúrnym programom.

Stretnutie organizuje nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií, n. o. z obce Hniezdne. Jej snahou je aspoň jedenkrát v roku spojiť všetky goralské regióny zo Slovenska i zahraničia, ako aj milovníkov goralského folklóru a tradičnej kultúry na jednom mieste.

Cieľom tohtoročného výstupu je vyhliadkový Szilágyiho pavilón – prvý turistický objekt na Hrebienku postavený v roku 1904.

Zraz účastníkov je na parkovisku pri kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie v tesnej blízkosti údolnej stanice lanovky na Hrebienok.

Podujatie sa začína 30. septembra o 09.00, hod. Po návrate Goralov z výstupu sa na hlavnom pódiu začne bohatý kultúrny program.

Pre tých, ktorí sa turistického pochodu nezúčastnia, sú v Starom Smokovci pripravené ukážky zvykov a obyčajov Goralov z Kysúc, Oravy, Spiša, Liptova, Českej republiky a Poľska.

Záujemcovia o tradičné remeslá môžu nahliadnuť do tajov remesla tkáčskeho, rezbárskeho, drotárskeho či košikárskeho.

Už od samého rána budú pred očami návštevníkov pripravované tradičné goralské jedlá – polievka z čierneho hrachu, kvasnica, polesníky, bryndzová polievka, syrové korbáčiky a iné.

Deťom budú prezentované goralské rozprávky v podaní zamagurského divadla RAMAGU.

Najpočetnejšie zastúpenie na stretnutí budú mať Gorali z regiónu severného Spiša a Pienin. Tí prídu z obcí Kolačkov, Spišská Stará Ves, Lacková, Nižné Ružbachy, Vyšné Ružbachy, Spišské Hanušovce, Veľká Franková, Slovenská Ves, Vojňany, Lesnica.

Súčasťou tatranského stretnutia Gorali na Gory bude aj súťaž O najmocnejšieho, najrýchlejšieho a najbystrejšieho starostu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Gorali #Starý Smokovec