Pod Gerlachom sa 'udomácňuje' čoraz viac turistov

Záujem turistov o Slovensko aj naďalej rastie. To potvrdzujú aktuálne údaje z najvyhľadávanejšej destinácie – Vysokých Tatier, osobitne zo Sliezskeho domu, nášho najvyššie položeného horského hotela.

27.09.2017 13:00
debata

Za osem mesiacov tohto roka využilo služby ubytovacieho zariadenia, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1670 metrov, takmer 5200 hostí, čo predstavuje viac ako 20-percentný medziročný nárast.

Návštevníci, ktorí prechádzali po Tatranskej magistrále, tu využili najmä služby zrekonštruovaného Klubu horských vodcov.

Pod najvyšším štítom sa fotili aj Japonci a Izraelčania

Vysoké Tatry a ich končiare sú pre turistov atraktívne a najlepšie dostupné (vzhľadom na zimné uzávery väčšiny turistických chodníkov) v letných mesiacoch.

Od júna do konca augusta sa prišlo pod Gerlachovský štít do Sliezskeho domu zrelaxovať až 3700 dovolenkárov. Okrem domácich, boli medzi hosťami už tradične najmä Česi, Poliaci, Nemci a Maďari.

Dnes už však nie veľkou zvláštnosťou, že na toto unikátne miesto v Tatrách prídu dovolenkovať turisti aj z exotickejších krajín, napríklad z Japonska a v poslednom období najmä z Izraela, čomu napomohla pravidelná letecká linka z Tel Avivu do Košíc.

Sliezsky dom je tiež vhodným východiskovým bodom pre výstup na Gerlachovský štít. Vzhľadom na nadmorskú výšku, dobrú dostupnosť a krásnu horskú scenériu je u nás tento štít jedným z najnavštevo­vanejších vrcholov. Výstup na neho je ale povolený len s horským vodcom.

V hľadáčiku turistov je už 146 rokov

Sliezsky dom je situovaný pri vstupe do Velickej doliny, priamo na brehu Velického plesa a pod najvyšším končiarom Vysokých Tatier. Prvá kamenná chatka stála na tomto mieste už v roku 1871, no o tri roky neskôr ju zmietla snehová lavína.

V ďalších rokoch tu mohli hlavne nosiči a horskí vodcovia využívať drevenú nocľaháreň. V roku 1895 postavila sliezska sekcia Uhorského karpatského spolku na západnom brehu Velického plesa prvý Sliezsky dom a to najskôr ako prízemnú drevenú budovu, ktorú postupne rozširovali a modernizovali. Veľká rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 1957 až 1960, ale už o dva roky neskôr celý objekt vyhorel.

Od roku 1968 je pod Gerlachom nový horský hotel, ktorý prešiel zásadnou rekonštrukciou a modernizáciou v roku 2010. Vzhľadom na veľký záujem o turistické ubytovanie tu v uplynulom roku rozšírili kapacity turistickej ubytovne a najmä Klubu horských vodcov.

V peknom počasí je celé okolie Sliezskeho domu "obsypané“ pešími turistami, ale aj cyklistami, ktorí si po náročnom výstupe užívajú výhľady na tatranské končiare z lavičiek okolo hotela, alebo len tak posedávajú na kameňoch okolo Velického plesa.

Dostupný po celý rok

Najvyššie položený horský hotel na Slovensku leží priamo na Tatranskej magistrále, takže je aj pre peších turistov dostupný počas celého roka (magistrála nespadá pod zimnú uzáveru tatranských chodníkov).

V letných aj zimných mesiacoch vyvážajú ubytovaných hostí v Sliezskom dome z parkoviska v Tatranskej Polianke, v zimných mesiacoch slúžia na presuny snežné skútre.

Cesta z Tatranskej Polianky k horskému hotelu pod Gerlachom patrí, vďaka svojim jedinečným parametrom a obtiažnosti (dĺžka takmer 7 kilometrov a prevýšenie 700 výškových metrov), medzi vyhľadávané ciele aj domácich a zahraničných organizátorov bežeckých a cyklistických podujatí.

Sliezsky dom, jeho scenéria a zdravá tatranská klíma, sú atraktívne nie len pre bežných turistov a amatérskych športovcov, ale aj pre mnohých slovenských vrcholových športovcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Sliezsky dom #Gerlachovský štít