Za 40 rokov vyzbierali v dvoch národných parkoch 61 ton odpadu. Zapojte sa do upratovania

Pneumatiky, obaly z potravín a nápojov - aj takýto odpad vyzbierali vlani dobrovoľníci počas upratovania tatranských dolín, informoval koordinátor podujatia Čisté hory Igor Stavný zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP).

29.09.2017 18:00
debata

Do akcie sa vtedy zapojilo 930 dobrovoľníkov, ktorí odbremenili prírodné prostredie Tatier a Pienin od 850 kilogramov odpadu.

Pomôcť prírode spamätať sa z letnej turistickej sezóny môžu dobrovoľníci aj tento rok, už v sobotu 30. septembra sa chystá ďalšie upratovanie Tatier, do 39. ročníka podujatia sa môže opäť zapojiť každý.

Vrecia na zber a ďalšie informácie poskytnú v sobotu medzi 8:00 až 12:00 dobrovoľníkom v centrálnej a oravskej časti Tatier zamestnanci jednotlivých ochranných obvodov Štátnych lesov TANAPu, na Liptove zase strážcovia prírody zo Správy TANAPu.

Na území Pieninského národného parku sa o nich rovnako ako po minulé roky postarajú zamestnanci ochranného obvodu Červený Kláštor spolu s členmi stráže prírody zo Správy PIENAPu.

Zoznam jedenástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor, na ktorých si návštevníci môžu vyzdvihnúť vrecia a rukavice, je zverejnený na internetovej stránke Štátnych lesov TANAPu, ktoré sú organizátorom akcie, informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie štátnych lesov Martina Petránová.

Pomocnú ruku už tradične podajú aj členovia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK), Základná organizácia Vysoké Tatry.

Počas takmer štyroch desaťročí sa do akcie Čisté hory zapojilo približne 42-tisíc dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia.

Územie Tatranského a Pieninského národného parku odbremenili o viac ako 61 ton rôzneho komunálneho a stavebného odpadu, v posledných rokoch najmä od obalov z potravín.

Rekordným bol rok 1980, keď z okolia turistických chodníkov účastníci akcie vyzbierali až 7 655 kilogramov odpadu, pričom až 3 700 kilogramov pochádzalo z okolia Skalnatého plesa.

Podujatie Čisté hory bude v piatok 6. októbra nasledovať 24. ročník akcie Čisté vody. Potápači sa po letnej turistickej sezóne opäť ponoria do tatranských plies, aby ich zbavili odpadkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #upratovanie #TANAP #PIENAP