Turisti v Tatrách, pozor na správny výstroj aj skracovanie dní

Návštevníci Vysokých Tatier by počas jesenného obdobia nemali zabúdať na správny výstroj a skracovanie dní a pri túrach by mali zvýšiť opatrnosť.

03.10.2017 11:00
debata

„Je potrebné si uvedomiť, že oproti letným mesiacom sú dni kratšie, a podľa toho by si aj turisti mali plánovať túry, hlavne by nemali podceňovať náročnosť terénu, jeho obtiažnosť a hlavne čas. Musia mať aj dobrý výstroj, keďže vo vyšších polohách sú už snehové polia, je vhodné mať aj mačky, čakan, palice,“ uviedol Štefan Hrdina, dispečer Operačného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) v Starom Smokovci.

Len v sobotu 30. septembra vyrážali horskí záchranári do terénu vo viacerých horských oblastiach dokopy jedenásťkrát, ich pomoc potrebovali zranení turisti, ale aj uviaznutí či zatúlaní horolezci. Smrteľné zranenie utrpel po páde z Ľadovej štrbiny smerom do Malej Studenej doliny vo Vysokých Tatrách 54-ročný Slovák.

V pondelok v skorých ranných hodinách pomáhali horskí záchranári horolezcovi, ktorý uviazol v masíve Satana, na pomoc im priletel vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR. Záchranárov kontaktoval prostredníctvom tiesňovej linky náhodný turista ešte v nedeľu podvečer, keď v masíve spozoroval SOS signál.

„Horolezec na seba upozornil použitím svetla čelovej lampy. Na mieste bol slabý alebo žiadny signál mobilného telefónu. Svedok na výzvu záchranárov na horolezca zakričal a zistil, že potrebuje pomoc. Následne sa mu podarilo zistiť aj mobilné číslo uviaznutého, s ktorým sa neskôr HZS skontaktovala. Horolezec bol v teréne sám a aj keď bol bez zranení, mal krátke lano a nebol schopný pokračovať samostatne. Po vzájomnom dohovore ostal horolezec, ktorý mal vybavenie na prenocovanie v horách, bivakovať tam, kde uviazol," informovala HZS. Pomoc sa k nemu dostala v pondelok ráno.

Horská záchranná služba upozornila, že vo Vysokých Tatrách je v polohách nad 1 900 metrov nad morom sneh a poľadovica a v najvyšších polohách je 10 až 40 centimetrov snehu, pričom na niektorých miestach sa vyskytujú aj záveje.

„Neodporúčame prechod cez vysokohorské sedlá,“ doplnili záchranári. Zároveň pripomenuli skoršie stmievanie už po 18:30. Pozor si treba dať aj na teploty. „Jesenné rána sú už chladné, cez deň býva príjemne, ale v tieni alebo po západe slnka sa už rapídne ochladí, s čím treba počítať,“ upozornil Hrdina.

Na opatrnosť by nemali zabúdať ani horolezci, ktorí sa pohybujú v náročnom teréne. „Je tam veľa aspektov, ktoré môžu spôsobiť zranenia, pád, či môžu mať fatálne následky,“ uviedol ďalej Hrdina.

Základom je však podľa neho mať na pamäti svoje technické a kondičné možnosti a nepodceňovať terén ani jeho náročnosť, rovnako ani podmienky počasia v daný deň.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #Vysoké Tatry #horská záchranná služba