Vo vysokohorských polohách panujú miestami zimné podmienky

Horskí záchranári vystríhajú pred nepriaznivými podmienkami vo vysokohorských polohách, ktoré sú miestami viac zimné ako letné.

04.10.2017 12:35
Vysoké Tatry, Štrbské pleso Foto: ,
Štrbské Pleso (ilustračné foto).
debata

Aktuálne síce aj v najvyšších polohách Tatier prší, záchranári však upozorňujú, že večer a v noci sa začne ochladzovať približne o tri stupne Celzia, čo bude mať za následok zníženie hranice sneženia od 2 000 metrov nad morom, pričom od 2 200 metrov bude mrznúť.

„V dôsledku toho sa na mokrom povrchu vytvorí poľadovica a pribudne sneh. Okrem nového snehu sa vo vysokých polohách ešte stále nachádzajú zvyšky snehu z predchádzajúcich snežení, miestami dosahuje výška snehovej pokrývky aj viac ako 50 centimetrov,“ informovala Horská záchranná služba.

Vo štvrtok 5. októbra sa k týmto nepriaznivým podmienkam podľa záchranárov pridá aj veľmi silný vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu, v nárazoch krátkodobo až cez 30 metrov.

Návštevníci Tatier by si mali dávať pozor, hrozí tiež nebezpečenstvo pošmyknutia sa na tvrdom ľadovom povrchu. „Odporúčame im, aby dodržiavali pokyny HZS a dbali na dostatočný výstroj a výzbroj, respektíve, aby zvážili pohyb vo vysokohorskom prostredí počas nasledujúcich dní,“ uzavreli záchranári.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry