V Slovenskom Raji odhalia v sobotu pamätnú tabuľu záchranárke Krajňákovej

Na Symbolickom cintoríne na Kláštorisku v Slovenskom raji si horskí záchranári a verejnosť počas víkendu pripomenú obete horských nešťastí v národnom parku. Ôsmy ročník pietnej spomienky sa uskutoční v sobotu 14. októbra o 11:00, jeho súčasťou bude aj tento rok svätá omša za obete.

13.10.2017 13:00
debata

Spomienkové podujatie bude spojené s odhalením pamätnej tabule leteckej záchranárke Patrícii Krajňákovej, ktorá v roku 2016 zahynula počas leteckej záchrannej akcie pri obci Strelníky v Banskobystrickom okrese. O podujatí informovala Horská záchranná služba.

Záchranársky vrtuľník Bell 429 sa zrútil večer 7. septembra minulého roka krátko po vzlietnutí, zahynuli vtedy traja členovia posádky, okrem Krajňákovej to bol aj pilot Ján Rušin a záchranár František Bartoš, spolu s pacientom Jánom Majerom, ktorému leteli na pomoc.

Podľa záverečnej správy vyšetrovania leteckej nehody od Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru Ministerstva dopravy a výstavby SR mohol za pád záchranárskeho vrtuľníka aj pilot, ktorý po vzlete nedosiahol bezpečnú výšku, vrtuľník následne narazil do kmeňa vysokého stromu.

Podľa správy mal pilot aj málo nalietaných hodín, vrátane nočných letov na danom type vrtuľníka. Spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE si za svojím bývalým kolegom stojí, ako v minulosti informovala jej hovorkyňa Zuzana Hopjaková, pilot spĺňal všetky potrebné kvalifikácie na vykonanie záchranárskeho letu a tiež potrebný počet letových hodín v noci na vrtuľníku Bell 429. Podľa spoločnosti patril so svojimi celkovými letovými skúsenosťami medzi jej najskúsenejších pilotov.

Na počesť svojich zosnulých kolegov odhalili leteckí záchranári 3. septembra tohto roka pamätnú tabuľu pri kostole v Strelníkoch. Spomienkou na týchto záchranárov, ako aj tých, ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji v roku 2015, bol aj 15. ročník pretekov posádok rýchlej zdravotnej pomoci s názvom Rescue Lesnica 2017 – Memoriál Mareka Rigdu a posádky OM-ATB v Ždiari.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj