Na Skalke pri Kremnici otvoria najťažšiu via ferratu na Slovensku

Poslednú októbrovú sobotu oficiálne otvoria náučnú zaistenú cestu (via ferrata) Komín v Kremnických vrchoch v podcelku Flochovský chrbát. Podujatie sa začne v sobotu 28. októbra o 10:30 stretnutím pred Relax centrom v Skalke pri Kremnici a pokračuje o 11:00 oficiálnym otvorením via ferraty. Informácie o sprístupnení turistickej trasy poskytla koordinátorka cestovného ruchu v Kremnici Veronika Chrienová.

27.10.2017 13:00
debata

Turistická trasa sa začína na Peknej vyhliadke, vedie hrebeňovou červenou turistickou značkou. Obľúbenou atrakciou na trase je Tunel, ktorý bol rekonštruovaný pred dvoma rokmi. Via ferrata je jednosmerná a má tri cesty: Komín s obťažnosťou C, Trubačova veža B a Výzva, ktorá je svojou obťažnosťou E najťažšou doteraz vybudovanou via ferratou na Slovensku. Na zaistenej ceste čaká návštevníka 420 metrov lán s výškou skalných ciest 80 metrov.

K ceste patrí aj krátka via ferrata na skale Jánošíkova diera s obťažnosťou B, ktorá je určená pre rodičov s deťmi. Turisti tiež môžu naraziť na boulderové steny, ktoré ponúkajú možnosti lezenia s rôznou obťažnosťou. „Via ferrata Komín sa nachádza v exponovanom teréne s nutnosťou použitia špeciálnych ferratových setov. Tie budú k dispozícii na zapožičanie v Relax centre na Skalke,“ doplnila Chrienová.

S myšlienkou projektu via ferrata Komín prišiel kremnický poslanec Ivan Petráš. Mesto sa podujalo myšlienku pretvoriť na skutočnosť a iniciovalo vybavenie nutných dokladov k vybudovaniu via ferraty a vypracovalo projekty potrebné k podaniu žiadostí o dotácie.

„Dotáciou desaťtisíc eur prispel Banskobystrický samosprávny kraj, sumou 7 500 eur prispela Oblastná organizácia cestovného ruchu Turiec-Kremnicko a päťtisíc eur do projektu investovalo mesto Kremnica. Projekt realizovali Pavol Rajčan a Tomáš Hulin,“ ozrejmila financovanie projektu zástupkyňa primátora mesta Kremnica Iveta Ceferová.

Zaistené cesty umožňujú bezpečne zdolať aj náročný horolezecký terén vďaka fixnému isteniu. Označenie obťažnosti sa líši podľa zvyklostí v danej horskej oblasti. Obťažnosť je daná jednak náročnosť najkomplikova­nejšieho miesta, jeho dĺžkou, ale i celkovou dĺžkou cesty. Na Slovensku používajú turisti rakúsku stupnicu náročnosti zaistených ciest od jednoduchšej A až po najobtiažnejšiu trasu D.

debata chyba
Viac na túto tému: #ferrata