Vznikla prvá humenská nordic walking trasa

Humenčania majú k dispozícii prvú nordic walking trasu. Vytvorili ju ako jednu z aktivít mikroprojektu Do Karpát do inej klímy. Ide o súčasť cezhraničnej spolupráce Humenného s poľským mestom Jaslo.

01.11.2017 19:40
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
pohyb, šport, walking, paličky, nordic Ilustračné foto.

Ako informovala Michaela Dochánová, prvá časť trasy vedie mestom a druhá zväčša po lesnom chodníku.

Okruh má dĺžku 4,45 km a cesta trvá približne hodinu, čo predstavuje 6 700 krokov. Trasa je označená špeciálnymi tabuľami a smerovými značkami, ktoré turistov navedú na chodník Nordic walking.

Takto označujú nový druh športu, ktorý vznikol už dávnejšie vo Fínsku, avšak do našich končín sa dostal iba nedávno. Ide o tzv. severskú chôdzu so špeciálnymi palicami, podobnými lyžiarskym, ktoré sú vybavené kovovými hrotmi alebo nasadzovateľnými gumovými nadstavcami podľa typu terénu.

Pri chôdzi s palicami je zapojených až 600 svalov v tele, horná časť tela preberá až 30 percent práce nôh a odľahčuje ich od záťaže.

Ako dodala Dochánová, projekt Do Karpát – do inej klímy, cezhraničná turistická ponuka Jaslo – Humenné, je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR v hodnote vyše 88 500 eur pre obe mestá.

V rámci tejto cezhraničnej spolupráce mesto Humenné spolu s partnerským mestom Jaslo už uskutočnili viaceré aktivity. V marci tohto roku sa napríklad 30 humenských seniorov zúčastnilo otvorenia turistického chodníka Nordic walking priamo v okolí poľského mesta Jaslo.

V júni sa delegácia mesta Humenné zúčastnila medzinárodnej konferencie o využívaní kultúrneho a prírodného dedičstva pohraničia opäť v meste Jaslo.

Koncom júla tohto roku sa zase na rovnakom mieste konali trhy partnerských miest s medzinárodnou účasťou, kde Slovensko svojimi propagačnými materiálmi o regióne, folklóre a ručnými výrobkami prezentovali okrem Humenného aj mestá Vranov nad Topľou, Bardejov a Liptovský Mikuláš.

debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #Nordic walking