Roklina Kyseľ v Slovenskom raji priťahovala turistov ako magnet

Vlani v auguste ju znovu otvorili a sprístupnili po dlhých štyridsiatich rokoch uzávery. V tomto roku sa znova stala hitom sezóny v Slovenskom raji.

02.11.2017 10:00 , aktualizované: 10:40
debata (2)

Roklina Kyseľ prežila ťažkú skúšku. V noci zo 16. na 17. júla 1976 ju na ploche tridsiatich hektárov vážne poškodil požiar, no príroda v rokline sa spamätala a turistom sa opäť ponúkla vo svojej prirodzenej a nedotknutej kráse.

Návštevníci Slovenského raja ju mohli obdivovať už vlani v druhej časti leta a prvej časti jesene, tento rok, po prvý raz po dlhých rokoch, už počas celej sezóny. Tá sa začala 15. júna a skočila posledným októbrovým dňom.

Roklinu Kyseľ možno prejsť náučným chodníkom Kyseľ – Ferrata Horskej záchrannej služby, ktorý sčasti vedie po stúpačkách, osadených v skalách vo výške tri až desať metrov nad zemou, ale aj po zemi, kde prechádza riečiskom. Hoci obťažnosť tejto trasy je nižšia, skôr priemerná, a možno nespĺňa očakávania adrenalínových športovcov, turistov priťahovala ako magnet.

Riaditeľ Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil hovorí, že roklinou v skončenej sezóne prešlo okolo 15-tisíc návštevníkov, v letnej špičke to bolo okolo dvesto ľudí za jeden deň.

„Určite nebola najnavštevovanejšou lokalitou v Slovenskom raji, pretože mnoho turistov uprednostňuje ľahšie trasy, no bola mimoriadne vyhľadávanou. Absolvovať sa dá iba s ferratovým setom, a hoci nie je mimoriadne náročná, predsa len jej zdolanie vyžaduje určitú technickú zručnosť,“ vysvetľuje Dražil.

To, že návštevník prejde 1,5-kilometrový úsek s prevýšením 179 metrov Kyseľom za pomoci ferratovového setu a je istený, spôsobilo, že sa na tejto trase počas celej sezóny nevyskytli žiadne úrazy.

„Napriek svojej náročnosti je najbezpečnejším chodníkom v Slovenskom raji. Určite bezpečnejším ako sú napríklad chodníky s rebríkmi, kde turista nie je istený a kde by sa mohol pošmyknúť,“ zdôraznil Dražil. Popri Slovákoch absolvovali v tomto roku Kyseľ najmä Česi. Exotickí turisti z Ázie či z Izraela volili v Slovenskom raji jednoduchšie túry.

Uplynulé dni boli v tomto roku poslednými, kedy si mohli turisti naplánovať zdolanie ferraty v rokline Kyseľ. Od 1. novembra je až do jari zatvorená. „Ak by chcel niekto ferratou prejsť aj po 1. novembri, neodporúčam mu to. Bude tam už viditeľne označený uzáver, a ak by to niekto nerešpektoval, budeme nekompromisní a takéhoto turistu budeme sankcionovať,“ podčiarkol ďalej riaditeľ národného parku.

Starostka obce Hrabušice Janka Skokanová, ktorá je aj predsedníčkou mikroregiónu Slovenský raj – Sever, si myslí, že znovuotvorenie rokliny Kyseľ sa pozitívne podpísalo pod návštevnosť v tomto očarujúcom kúte Slovenska.

„Hoci turisti chodia do Slovenského raja aj tak, roklina Kyseľ spolu so splavom Hornádu je veľkou turistickou atrakciou a prispela k záujmu návštevníkov o tento národný park,“ poznamenala Skokanová.

Napriek tomu, že v tejto turistickej sezóne bolo viac daždivých a pre turistov nevhodných dní ako vlani, na počtoch návštevníkov v Slovenskom raji sa to neprejavilo. Pri sčítaní v druhej polovici septembra ich bolo 127-tisíc, o štyri tisíc viac ako v rovnakom období v roku 2016.

Riaditeľ národného parku Dražil konštatuje, že hoci roklinu Kyseľ a ferratový chodník návštevníci príliš nepoškodili, predsa v zime prejde povinnou generálnou údržbou.

„Tú majú v réžii ľudia z Horskej služby Slovenský raj. Údržbu síce robia aj priebežne počas sezóny, no po nej bude potrebné skontrolovať všetky kovové stúpačky, či riadne ponapínať laná, ktoré sú súčasťou trasy,“ vysvetlil.

V súčasnosti ochranári pracujú na novom návštevnom poriadku, a ten bude v Slovenskom raji charakteristický podľa Dražila voľnejším režimom. Znamená to podľa neho, že pribudnú turistické chodníky, nové cyklotrasy a zlegalizujú sa aj trasy pre turistov na koňoch. Ferrata v rokline Kyseľ však ostane v doterajšej podobe.

"V rokline Kyseľ sa nezmení nič. Napriek tomu, že verejnosť nás tlačí do toho, aby bola otvorená celoročne. Toto však rázne odmietame. Keď mohla byť zavretá a neprístupná štyridsať rokov, môže byť aj počas zimy a jari.

Príroda v Kyseli si po sezóne potrebuje oddýchnuť a potrebuje priestor na to, aby vegetácia v nej na jar vybujnela bez vplyvov človeka. Ten ju v plnej kráse bude môcť znova obdivovať od 15. júna budúceho roku," dodal Dražil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #Kyseľ