Via ferrata. Heslo, ktoré láka čoraz viac vysokohorských turistov

Turistov čím ďalej tým viac láka dobrodružstvo na vysokohorských "železných cestách", za ktorými prichádzajú do rakúskych Álp či talianskych Dolomitov. Zaistených ciest, ktoré sa nazývajú via ferrata či klettersteig sú desiatky od tých najľahších až po extrémne, ktoré si vyžadujú nielen kondíciu a znalosť abecedy horolezectva, ale aj odolnosť voči závratom.

29.06.2010 10:53
Via ferrata Foto:
Via ferrata alebo "železná cesta" láka čoraz viac turistov. Prípravu na takúto vysokohorskú turistiku, však v žiadnom prípade netreba podceniť.
debata

Via ferraty sú ideálnym variantom pre tých, ktorí milujú hory so všetkým, čo k nim patrí a pritom sa z nejakého dôvodu nestali horolezcami. Sú akýmsi medzičlánkom medzi vysokohorskou turistikou a horolezectvom, môžu však byť pre horolezectvo štartovacou plochou. Zaistené cesty poskytujú relatívne bezpečný pohyb na miestach, kam by sa priemerne zdatný jedinec bez závratov, samozrejme s kvalitnou výzbrojou a výstrojou, normálne vôbec nedostal.

Predovšetkým moderne vedené a pravidelne udržiavané via ferraty v Alpách sú skutočne nádherné a prinášajú tým, ktorí cez ne stúpajú do výšok, skutočne nezabudnuteľné zážitky. To však len za predpokladu, že človek, aj keď ide „len“ o ferratu, nepodcení prípravu, počasie a hory vôbec. „Sám sa k tomuto druhu lezenia veľmi rád pravidelne vraciam. A to najčastejšie v Dolomitoch. Ich divoké a nenapodobiteľne krásne scenérie ma zakaždým znova a znova dostanú,“ povedal Martin Kašpar z Karlových Varov, ktorý sa venuje hlavne klasickému horolezectvu.

Ako sa vlastne na „železné cesty“ dostať, čím sa vybaviť a ako sa na ne pripraviť? V súčasnosti to už nie je také zložité. Obrovským informačným zdrojom je napríklad internet, kde možno objaviť mnoho stránok venovaných výlučne via ferratám. Existuje aj veľa cestovných kancelárií, ktoré sa na tieto druhy výletov orientujú. Vlastná príprava potom nie je tak náročná. Vybavenie je možné si aj požičať.

Via ferrata alebo "železná cesta"... Foto: Cikorsky.flog
Via ferrata Via ferrata alebo "železná cesta" láka čoraz viac turistov. Prípravu na takúto vysokohorskú turistiku, však v žiadnom prípade netreba podceniť.

Nebezpečné však je, aby sa na ferraty, zvlášť tie ťažšie, púšťali ľudia bez akejkoľvek skúsenosti. K tragickým pádom tu síce nedochádza často, ale hrozia rovnako ako pri klasickom lezení. Nováčik by mal určite absolvovať kurzy, ktoré ponúkajú niektoré horolezecké centrá, alebo by sa mali na zaistenú cestu vydať v sprievode skúseného horolezcu. Ak nič nepodcenia, potom sa môže pripraviť na fantastické zážitky nielen z vlastného lezenia, ale najmä po výstupe na vrchol hory.

Nádherné sú napríklad via ferraty v oblasti talianskeho jazera Lago di Garda. Vybrať tú najkrajšiu je v tejto oblasti ťažké. Každá je iná, nenapodobiteľná a má svoje kúzlo. Okrem hlavných horských skupín v Dolomitoch a Alpách, či už je to Tofana, Sorapiss alebo Dachstein, ponúka desiatky prekrásnych zaistených ciest aj Brenta, Vincentinské Alpy či Julské Alpy.

Tradícia zaistených ciest je stará takmer 150 rokov. Prvé ferraty vznikali často pre vojenské účely a uľahčovali postup vojakom bojujúcim na vrcholoch hôr. Vytvorenie prvej klasickej ferraty je zaznamenané v roku 1843 a smerovala na vrchol Hoher Dachstein v Rakúsku. Ďalšia klasická zaistená cesta bola vytvorená v roku 1869 na Grossglockner a od roku 1880 sa začínali objavovať krátko zaistené úseky vo východných stenách Brenty. Všetky tieto cesty boli dielom Rakúsko-nemeckého alpinistického spolku.

Významné cesty Via ferrata v Alpách
Názov Krajina Pohorie Masív
Via ferrata Ivano Dibona Taliansko Dolomity Monte Cristallo
Via ferrata Eterna Taliansko Dolomity Marmolada
Via ferrata Lipella Taliansko Dolomity Tofana
Via delle Bocchette Taliansko Dolomity Brenta
Via ferrata Trinicee Taliansko Dolomity Mesola
Via ferrata Luigi Zacchi Taliansko Dolomity Monte Schiara
Via ferrata Alghessi Taliansko Dolomity Civetta
Via ferrata Giuseppe Olivieri Taliansko Dolomity Tofana
Via ferrata Cesare Piazzetta Taliansko Dolomity Sella
Via ferrata Constantini Taliansko Dolomity Moiazza
Via ferrata Monte Albano Taliansko Gardské hory Monte Albano
Alta via Resiana Taliansko Julské Alpy Monte Canin
Jóf Fuart Normalweg Taliansko Julské Alpy Jôf Fuart
Sentiero Leva Taliansko Julské Alpy Jôf di Montasio
Via Italiana Taliansko Julské Alpy Mangart
Blutspur Rakúsko Gutensteinské Alpy Hohe Wand
Ari – Schübel weg Rakúsko Galitalské Alpy Leinzeské Dolomity
Hans – von Haid klettersteig Rakúsko Rax Preiner Wand
Traunsee klettersteig Rakúsko Hornorakúske predhorie Traunstein
Nacketer Hund Rakúsko Steinberge Hinterhorn
Bert – Rinesch klettersteig Rakúsko Totes Gebirge Grosser Priel
Zugspitze westweg Rakúsko Wetterstein Zugspitze
Kaiserschützsenteig Rakúsko Kaisergebirge Wilder Kaiser
Watzmann-Überschreitung Rakúsko Berchtesgadenské Alpy Watzmann
Lysengratweg Švajčiarsko Apennzellské Alpy Säntis
Tälli Klettersteig Švajčiarsko Urnské Alpy Gadmerflue
Ferrata Diavolo Švajčiarsko Urnské Alpy Teufelsboden
Via ferrata La Traditionelle Francúzsko Provensálske Alpy Cime de la Bercha
Ferrata des Gorges de la Durance Francúzsko Dauphineské Alpy Gorges de la Durance
Via ferrata des Bettieres Francúzsko Masív Mont Blanc Les Bettieres
Mer de Glace Höhenweg Francúzsko Masív Mont Blanc Mont Blanc
Bamberg-Weg Slovinsko Julské Alpy Triglav
Fensterweg Slovinsko Julské Alpy Prisojnik
Jalovec – Nordwestgrat Slovinsko Julské Alpy Jalovec
Jezerská Kocna Klettersteig Slovinsko Savinjské Alpy Jezerska Kočna
debata chyba