Múzeum TANAPu ročne navštívi 40-tisíc ľudí

Expozície Múzea Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici si v súčasnosti ročne pozrie okolo 40-tisíc ľudí. Práve v tomto roku oslavuje 60. výročie svojho vzniku, za obdobie svojej existencie zhromaždilo vo svojich depozitároch vyše 60-tisíc zbierkových predmetov, či už botanických, zoologických, historických, etnografických, geologických, alebo paleontologických.

06.11.2017 14:00
debata

„Ak k nim prirátame archívne dokumenty, fotonegatívy a historické knihy, celkovo sa vo fondoch múzea nachádza približne 140-tisíc zbierkových a archívnych predmetov. V samotnej expozícii je v súčasnosti vystavených vyše 1 500 exponátov rozdelených do prírodovednej, historickej a etnografickej časti,“ priblížila Martina Petránová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAPu.

Náučno-vzdelávací profil múzea dopĺňajú ešte ďalšie tri objekty, a to je vedecká a regionálna knižnica, informačné centrum a Expozícia tatranskej prírody. Posledná je skôr známa ako botanická záhrada a je živou ukážkou tatranskej flóry v podmienkach imitujúcich reálnu tatranskú prírodu.

„Múzeum má vo svojej expozícii a v depozitároch ohromné hodnoty, nemalý počet exponátov, zbierkových predmetov, má svoje príbehy spojené s konkrétnymi ľuďmi,“ uviedol riaditeľ Štátnych lesov TANAPu Peter Líška počas konferencie s názvom Minulosť a budúcnosť regionálnych múzeí, ktorá sa uskutočnila počas uplynulého týždňa v Tatranskej Lomnici pri príležitosti výročia múzea.

Podujatie bolo venované regionálnym múzeám na Slovensku a ich nenahraditeľnej úlohe pri záchrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici bolo založené 1. apríla 1957 ako jedna z organizačných zložiek vtedajšej Správy TANAPu, ktorá sa od roku 1995 transformovala na Štátne lesy TANAPu.

„Prvým sídlom tohto múzea bolo Podtatranské múzeum v Poprade, začiatkom roka 1959 sa presťahovalo do Tatranskej Lomnice, do Vily Széchenyi, bývalého šľachtického letohrádku, kde už koncom leta bola verejnosti sprístupnená prvá stála expozícia s historickou, prírodovednou a národopisnou tematikou,“ opísala začiatky Petránová.

Iniciátorom myšlienky jeho založenia bol podľa jej slov historik Ivan Bohuš, starší. Spolu s ním boli prvými pracovníkmi múzea výtvarníčka a dokumentátorka Božena Mrhová a botanička Libuše Paclová.

Neskôr k nim pribudol etnograf Ján Olejník. V roku 1968 sa múzeum zlúčilo s Výskumnou stanicou TANAPu a v roku 1969 sa presťahovalo do novovybudovaného objektu, ktorý navrhol architekt Pavol Merjavý. V ňom sídli doteraz.

Múzeum TANAPu je otvorené celoročne, s výnimkou vianočných a novoročných sviatkov a obdobia pravidelnej každoročnej rekonštrukcie a modernizácie expozície. Tento rok v rámci nej pribudol nielen medvedí brloh, ale i jaskynný systém, ktorý návštevníkom priblíži podzemnú biotu.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Tatranská Lomnica #TANAP