Rusi chcú stavať miliardové horské stredisko na horúcej pôde

Rusko plánuje vybudovať lyžiarsky komplex za 15 miliárd dolárov v Severokaukazskom regióne, kde si násilnosti islamistických povstalcov vyžiadali vlani takmer tisícku ľudských životov.

18.06.2010 15:23
Dolomity, lyžovačka Foto:
V Dolomitoch stačí jediná permanentka na 478 lanoviek a 1200 kilometrov upravených zjazdoviek.
debata

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na medzinárodné ekonomické fórum v Petrohrade.

Komplex nazvaný „Nadmorská výška 5642“ podľa počtu metrov, ktoré dosahuje najvyššia hora oblasti Elbrus, by mal vzniknúť v priebehu nasledujúcich desiatich rokov v rovnakom pohorí, kde sa bude konať aj zimná olympiáda v roku 2014.

Vláda dúfa, že projekt do Ruska priláka viac turistov a v chudobnej, násilím zmietanej oblasti zníži nezamestnanosť, ktorá je podľa Kremľa tamojším najväčším problémom. Podľa ekonomického fóra by plán výstavby mali predbežne schváliť členovia ruského ministerstva hospodárskeho rozvoja.

Stredisko bude zasahovať okrem iného do Dagestanu, odkiaľ pochádza dvojica samovražedných atentátničiek, ktoré v marci v moskovskom metre zabili 40 ľudí. V Dagestane a susednom Čečensku a Ingušsku zahynulo minulý rok pri stretoch a bombových atentátoch najmenej 862 osôb.

Komplex počítajúci s piatimi veľkými lyžiarskymi strediskami je naplánovaný aj na území dvoch prevažne moslimských republík, Karačajevsko-Čerkessk a Kabardinsko-Balkarsko, dvoch väčšinovo kresťanských republík, Adygejská a severoosetskej.

Prezident Ingušskej autonómnej republiky Junus-Bek Jevkurov, ktorý vlani len o vlások unikol samovražednému atentátu, vyhlásil, že kým v oblasti vyčíňajú islamisti, nemalo by sa o turistických projektoch uvažovať.

„Až keď sa situácia stabilizuje a miestna ekonomika bude obnovená, môžeme začať porovnávať Kaukaz so Švajčiarskom ako turistickou destináciou,“ povedal Jevkurov agentúre Reuters.

debata chyba