Plánuje sa už aj tretia etapa Cesty okolo Tatier

Mesto Spišská Belá sa zapojí aj do tretej etapy cezhraničného projektu Cesta okolo Tatier. Ako informoval primátor Štefan Bieľak, v prípade úspešnosti projektu plánuje výstavbu dvoch úsekov cyklotrás.

14.11.2017 13:00
debata

„Prvý v dĺžke takmer 2,1 km má definitívne spojiť Spišskú Belú so Strážkami, druhý úsek je plánovaný od súčasnej cyklotrasy v smere k rieke Biela, teda po hranicu s obcou Slovenská Ves v dĺžke 1,5 km. Táto trasa by podľa spracovanej projektovej štúdie mala raz pokračovať cez Slovenskú Ves, Podhorany, Toporec, Podolínec do Vyšných Ružbách s následným napojením na Starú Ľubovňu,“ priblížil primátor.

Celkové náklady celého projektu, do ktorého je zapojených viacero slovenských a poľských partnerov, sú plánované vo výške štyri miliónov eur, z toho na slovenskej strane v sume 1,89 milióna. Okrem Spišskej Belej sa do projektu na Slovensku zapojila aj Veľká Lomnica, Huncovce a Hniezdne.

Celkové náklady za Spišskú Belú sú naplánované na 462-tisíc eur. „Z tejto sumy by 95 percent tvorili zdroje z Európskej únie a zo štátneho rozpočtu a spolufinancovanie mesta by predstavovalo len päť percent, teda približne 23-tisíc eur,“ uviedol Bieľak. V prípade úspešnosti tohto projektu sa podľa jeho slov začiatok výstavby cyklotrasy predpokladá najskôr na jeseň 2018 s trvaním počas celého roka 2019.

V súčasnosti sa úspešne realizuje druhá etapa tohto projektu, v rámci ktorej sa v mestskej časti Spišskej Belej Strážky buduje 2,1 km cyklochodníka a v Tatranskej Kotline 3 km cyklochodníka.

Vedúcim partnerom projektu je Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZUS) TATRY so sídlom v Novom Targu. Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier spojí slovenské a poľské regióny, ako sú Podhale, Spiš, Orava a Liptov v rámci cezhraničného projektu, na slovenskej strane povedie Starou Ľubovňou, Spišskou Belou, Kežmarkom, Liptovským Mikulášom i Trstennou.

Kompletný strategický cezhraničný projekt Euroregiónu Tatry zahŕňa realizáciu viac ako 250 km cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás. Predpokladá spájanie regiónov, ako aj zlepšenie dostupnosti a sprístupnenie unikátnych miest a lokálnych hodnôt krajinného, kultúrneho, historického a prírodného charakteru na oboch stranách hranice.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa