Žiaci ždiarskej základnej školy už majú učebňu aj priamo v prírode

Žiaci základnej školy v goralskej obci Ždiar (okr. Poprad) už majú učebňu aj v prírode, pri budove školy sa podarilo vytvoriť zónu s náučno relaxačným chodníkom. Podľa riaditeľky školy Ľuboslavy Budzákovej to zatraktívni nielen samotné vyučovanie, ale aj prostredie školy i samotnej obce.

17.11.2017 12:45
debata

„Osadili sme tam informačné tabule, ktoré obsahujú informácie o drevinách a kroch v okolí našej školy a Tatier, ako aj o vtákoch spevavcoch. Uprostred nej sa nachádza náučná skalka so skalničkami a bylinkami, taktiež lavičky,“ opísala. Na budovaní zóny s chodníkom pracovali spoločne učitelia, deti aj ich rodičia.

Školský vzdelávací program v ždiarskej škole je zameraný na environmentálnu výchovu, šport a folklór.

„V rámci učebných osnov máme vypracovaný samostatný učebný predmet, ekológiu, ktorá sa vyučuje v 6. až 9. ročníku. Osnovy sú postavené tak, aby deti boli čo najviac v prírode,“ uviedla Budzáková. Aktivity pre ne majú pripravené počas teplejších mesiacov i zimy.

Pochvaľujú si tiež spoluprácu s Tatranským národným parkom. „Vyučuje sa aj formou prikrmovania lesnej zveri, v rámci toho spoznávajú správanie zvierat i celkovo prírody počas zimy. Máme tu lesných pedagógov, ktorí v spolupráci s našou učiteľkou vedú a motivujú naše deti,“ priblížila riaditeľka školy.

Nový náučný chodník tak doplní ponuku vzdelávacích aktivít. Peniaze na realizáciu projektu sa škole podarilo získať v rámci grantového programu pre regióny Nadácie SPP.

Cieľom projektu bolo podľa Budzákovej vytvoriť vzdelávacie aktivity nielen pre žiakov miestnej školy, ale aj pre širšiu verejnosť. Školu navyše v rámci výmenných pobytov navštevujú aj žiaci zahraničných škôl, a to z Česka a Maďarska, s ktorými majú v Ždiari rozbehnutú spoluprácu. Riaditeľka verí, že zaujme aj ich.

Okrem environmentálnej výchovy trávia žiaci vonku mimo školy aj hodiny telesnej výchovy. V zime najmä na svahoch, bežeckých lyžiach alebo na ľade.

Škola, ktorú navštevuje okolo 150 detí, zaviedla lyžovanie či korčuľovanie ako samostatný vyučovací predmet pred takmer desiatimi rokmi, dnes sa teší veľkej obľube.

debata chyba
Viac na túto tému: #škola