Na Hrebienku vyrastie Sagrada Familia

Vlani to bol jedinečný ľadový kostol s prvkami tatranskej histórie a prírody v štýle spišskej gotiky s nádherným skleneným oltárom, teraz bude na Hrebienku vo Vysokých Tatrách kus historického Španielska.

24.11.2017 14:55
debata

Už piaty rok sa kus tatranskej prírody zmení na Tatranský ľadový dóm, ktorý širokej verejnosti prezentuje historické krásy z domova i zo zahraničia v nezameniteľnej ľadovej podobe. Tento rok bude ľadový dóm postavený v štýle naozaj unikátnej pamiatky – barcelonskej baziliky Sagrada Familia, ktorá je dielom Antonia Gaudího. Jej ústrednou témou bude úcta k rodine.

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku patrí k najväčším atrakciám zimnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách. Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Veronika Littvová hovorí, že tvorcami unikátneho diela budú znova sochár Adam Bakoš a tím slovenských, českých, ale aj španielskych sochárov. Na vytvorení sklenených vitráží sa bude podieľať sklár a dizajnér slovensko-gréckeho pôvodu Achilleas Sdoukos.

„Prípravné práce na tvorbe tohtoročného Tatranského ľadového dómu sa začali už v septembri, od konca októbra začali autori stavať hlavnú kupolu. Druhú, menšiu budú stavať v nasledujúcom období,“ konštatovala Littvová. Samotná ľadová podoba baziliky Sagrada Familia bude unikátna a jedinečná. Na jej postavenie bude použitých až 190 ton ľadu v podobe 1 440 ľadových blokov, čo je o sto ton viac ako vlani.

„Ľadové bloky sme dovážali z rôznych miest Európy – z Británie, Nórska, Česka, ale aj z Poľska,“ zdôraznila Littvová. Viac ton ľadu bude znamenať aj to, že tento rok bude Tatranský ľadový dóm väčší ako ten z vlaňajška, keď jeho kupola z pôvodných osemnásť metrov narastie až na priemer dvadsaťpäť metrov. V jej vnútri bude osem rozetových okien, ktoré autor Sdoukos spracuje technikou líhaného skla v kombinácii s drahými kovmi a sklárskymi pigmentmi.

Štyri budú znázorňovať sakrálne motívy a symboly Tatier, ďalšie štyri zobrazia ročné obdobia. Slávnostné otvorenie Tatranského ľadového dómu a zároveň baziliky Sagrada Familia je naplánované na 8. decembra tohto roku. Littvová dopĺňa, že dóm bude otvorený denne od 9. do 16.30 hod., pričom počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov budú otváracie hodiny predĺžené.

„Okrem toho chystáme počas celej hlavnej zimnej sezóny v Tatranskom ľadovom dóme koncerty a hudobné vystúpenia,“ doplnila Littvová. Sprístupnením tohto unikátneho diela sa vo Vysokých Tatrách symbolicky otvára nastávajúca zimná sezóna. Počas tej minulej navštívilo Tatranský ľadový dóm viac ako 200-tisíc návštevníkov. Očakáva sa, že tento rok ich nebude o nič menej.

Prvý Tatranský ľadový dom v sezóne 2013/2014 bol postavený z poľského ľadu, ďalší rok vyskúšali organizátori ľad z Belgicka. Tretí rok bol nevšedný objekt z ľadu postavený v barokovom štýle a lákadlom bol floristický dizajn vo forme ľadových kvetinových vitráží.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatranský ľadový dóm #Hrebienok