Tatry budú na Vianoce a Silvester praskať vo švíkoch. Turisti zaplnia ubytovacie kapacity

Vianoce a Silvester aj tento rok zaplnia kapacity hotelov a ďalších ubytovacích zariadení vo Vysokých Tatrách, rezervovať si pobyt teraz môže byť už problém.

29.11.2017 14:00
nový rok, silvester, oslava, alkohol, prípitok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Silvester je viac menej rezervovaný, objednať si pobyt sa dá možno s väčšou ťažkosťou ešte v nejakých menších zariadeniach. Aj Vianoce sú v prípade niektorých hotelov úplne obsadené,“ opísala situáciu necelý mesiac pred vianočnými sviatkami výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Michaela Rafajová. Potvrdila, že obsadenosť ubytovacích zariadení počas Silvestra atakuje v posledných rokoch 90 percent, v niektorých prevádzkach až 100 percent.

V niektorých tatranských hoteloch si hostia objednávajú pobyt na Vianoce aj rok dopredu. „Často sa stáva, že klienti, ktorí chodia do týchto zariadení práve v danom období, si rovno rezervujú pobyt aj na ďalšie Vianoce,“ uviedla Rafajová. Podľa jej slov lákajú hotely pripraveným vianočným programom, v ktorom nechýba štedrá večera, koledníci, vystúpenia folklórnych súborov, Štefanská zábava a mnoho atrakcií a animačných služieb pre deti.

„Myslím si, že je to súhra viacerých faktorov, ale najdôležitejšie je možno aj to, že Tatry nie sú počas Vianoc až tak preplnené ako počas Silvestra,“ poznamenala. Mnohí napríklad dostanú takýto pobyt pod stromček.

„V súčasnosti je dosť zaužívaný zvyk, že ľudia si dávajú vianočné darčeky aj vo forme pobytov či zážitkového charakteru. Takýmto spôsobom sa napríklad obdaruje rodina, prípadne vianočný pobyt venujú starým rodičom, aby si oddýchli, bolo o nich postarané a nemuseli prežívať predvianočný stres,“ doplnila výkonná riaditeľka ZCR. K tomu všetkému prispieva podľa nej aj to, že ľudia chcú mať Vianoce so snehom, predpoklad, že také v horách aj budú, je vysoký.

Nie všetky hotelové zariadenia však ostávajú počas Vianoc otvorené. Okrem menších ubytovateľov sa to týka aj pred rokom zrekonštruovaného a otvoreného historického hotela v Tatranskej Lomnici, ktorý bude od 23. do 26. decembra zatvorený. Jeho vedenie podľa Rafajovej uviedlo, že sa rozhodlo dopriať Vianoce a pokojnú atmosféru aj svojim zamestnancom, ktorí sa počas celého roka starajú o druhých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Vianoce #Silvester