V lyžiarskych strediskách sa zasnežuje, pripravujú sa na sezónu

Na zimnú sezónu sa postupne pripravujú aj menšie lyžiarske strediská na Spiši a v Tatrách, ktoré aj po víkende pokračujú v zasnežovaní. Väčšina z nich plánuje otvorenie zjazdoviek na polovicu decembra. V jednom z najstarších lyžiarskych stredísk na Slovensku Ždiar Strednica (okres Poprad), situovanom medzi hrebeňmi Belianskych Tatier a Spišskej Magury, sa bude lyžovať možno už počas nasledujúceho víkendu.

04.12.2017 16:45
lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže,... Foto:
V Ždiari sa bude možno lyžovať už cez víkend (ilustračné foto).
debata

„Zasnežujeme, máme aj dosť prírodného snehu, asi okolo 30 centimetrov. Prevádzku by sme chceli spustiť v sobotu a nedeľu,“ povedal vedúci strediska Marián Bekeš. Novinkou je tento rok bezdotykový turniketový systém a zastrešená terasa s výhľadom na Belianske Tatry.

V stredisku Bachledka Ski&Sun v Ždiari začali zasnežovať minulý týždeň. „Najskorší možný termín lyžovačky by mohol byť 15. december alebo niekedy medzi tým a Vianocami. Uvidíme, aké budú teploty, robíme tu tiež ešte nejaké stavebné práce, ktoré potrebujeme dokončiť,“ vysvetlila Martina Múdra, marketingová špecialistka horského strediska.

Lyžovačku by najradšej spustili čo najskôr aj v stredisku Snowpark Lučivná, vzdialenom 12 kilometrov od Popradu, v blízkosti Vysokých Tatier. „Budeme sa snažiť, aby sme už mali stredisko otvorené pred sviatkami okolo 20. či 22. decembra. Robíme všetko preto, zasnežujeme, len podmienky sú stále nie veľmi prajné,“ uviedol riaditeľ strediska Miroslav Šukola. Okrem lyžiarskych a bežeckých tratí ponúkne stredisko návštevníkom aj tento rok snowtubingovú dráhu, teda jazdu na gumených kolesách.

Zasnežuje sa rovnako v Lopušnej doline, vzdialenej od mesta Svit tri kilometre a od Popradu jedenásť kilometrov. „Pracujeme na tom, aby sme ponúkli ideálne podmienky, zatiaľ nám zima praje. Ešte však minimálne týždeň potrvá, kým bude dostatok snehu,“ povedal konateľ strediska František Jurčo. Podobná je situácia v SKI centre v Levočskej doline, ktoré je vzdialené od Levoče asi šesť kilometrov. Podľa jeho technického vedúceho Jozefa Jabrodského by chceli lyžovačku spustiť počas víkendu 16. a 17. decembra.

Na sezónu sa pripravuje aj lyžiarske stredisko Studničky vo Vernári (okres Poprad), ležiace na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja. Zasnežovanie už spustili a sezónu by chceli mať otvorenú najneskôr počas vianočných sviatkov, informuje o tom stredisko na sociálnej sieti. Novinkou bude otvorenie nového hotela priamo pri svahu.

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka