Ako počas zimy prikrmovať? Radí správa TANAPu

Správa Tatranského národného parku radí, ako môžu ľudia počas zimy pomôcť spevavcom v blízkosti svojich príbytkov, či už zriadením kŕmidla v záhradách alebo aspoň na parapetných doskách.

12.12.2017 13:00
zima, sneh, sýkorka, vták, Nemecko, príroda Foto: ,
Sýkorka
debata (1)

Pokyny či námety zverejnila na svojej internetovej stránke. „Pre kŕmidlo je dôležité vybrať bezpečné miesto, kde majú operence prehľad a kde je dostatok stromov vhodných pre úkryt vtáctva pred prirodzenými predátormi, ako sú dravé vtáky, ale aj domáce mačky,“ upozornil riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko.

Najosvedčenejším krmivom je podľa ochranárov slnečnica, ktorá priláka najmä sýkorky či brhlíky. „Operence nepohrdnú ani makom, prosom, lojom, orechmi či semenami divých rastlín. Ak sme na jeseň nezaháľali a nazberali a usušili sme bobule hlohu, vtáčieho zobu, borievok, šípok či jarabiny, potešíme tým drozdy, hýle a červienky,“ uviedol Majko.

Tým, ktorí majú dostatočne priestrannú záhradu či sad a majú záujem o prírodné kŕmidlá bez každoročných nákladov na nákup semien, odporúča vysadiť niekoľko okrasných krov s bobuľami. „Ak popri tom všetkom nechajú po jesennom zbere ešte pár jabĺk na strome, ich záhrada sa tak stane pristávacou plochou pre vtáctvo z celého okolia,“ doplnil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky #kŕmenie