V Tatrách sa začína skialpinistická sezóna, potrvá do polovice apríla

Skialpinistom sa v piatok začína ich sezóna, potrvá do polovice apríla. „Skialpinizmus možno vykonávať za priaznivých snehových podmienok, teda ak nebolo vyhlásené lavínové nebezpečenstvo, a to najskôr hodinu po východe slnka, pričom skialpinistická túra musí byť ukončená najneskôr hodinu pred jeho západom,“ upozornil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

15.12.2017 14:30
Tatry, zima, sneh, lyžiar, lyžovačka, skialpinista Foto:
Ilustračné foto.
debata

Časové obmedzenie skialpinistickej sezóny má podľa jeho slov význam z hľadiska ochrany tatranskej fauny a flóry. Začína sa po ukončení kamzíčej ruje a trvá do obdobia jarného hniezdenia a vyhrabávania sa svišťov po zimnom spánku.

V zozname vyhradených miest s možným voľným pohybom skialpinistov v Tatranskom národnom parku sa nachádza šesť lokalít, ktoré stanovil krajský úrad, keďže TANAP nemá zatiaľ platný návštevný poriadok.

Ide o miesta od Veľkej Studenej doliny po Malú Studenú dolinu, na Štrbskom plese, v Žiarskej doline, Červenci, v Zelenej doline a v Salatínskej doline. Podrobnejšie informácie o trasách nájdu skialpinisti na internetovej stránke spravatanap.sk.

Zatiaľ platí, že na značkované turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí v čase sezónnej uzávery môžu len skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch. „Pripravujeme po dohode s klubom turistov zmenu, že sa z nich stanú miesta na zimnú turistiku a pravdepodobne bude potom jedno, či sa tam človek vyberie na snežniciach, pešo alebo skialpinistických lyžiach,“ uviedol Majko.

Podľa horského záchranára Martina Matúšeka by si turisti mali v prípade plánovania túry na skialpinistické trasy zistiť, aké počasie sa tam očakáva, informácie ponúka Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

„Je to dôležité, aby sme sa vedeli správne obliecť a pripraviť. Ďalej by si mali zistiť, aké aktuálne snehové podmienky sú tam, kam chcú ísť, aby sa nestalo, že namiesto snehu nájdu trávu alebo ľad. Tieto informácie nájdu na internetovej stránke Horskej záchrannej služby alebo na stránkach stredísk. Danú túru si je potrebné naštudovať, jej dĺžku, prevýšenie, zvláštnosti územia, prípadne iné nebezpečenstvá, tiež potrebný čas na výstup a zostup, možnosti občerstvenia i schovania sa v zlom počasí,“ vymenoval Matúšek. V prípade pohybu vo vyšších lokalitách je potrebné sledovať aj informácie o lavínovej situácii, prípadne iné výstrahy HZS a SHMÚ.

Matúšek pripomenul, že pojem skialpinizmus nie je na Slovensku definovaný. „Skialpinista je teoreticky človek, ktorý sa pohybuje v horskom horolezeckom teréne a čiastočne na svoj pohyb používa lyže, štandardne mačky, čakan, helmu, prípadne aj lano. Až 95 percent ľudí na Slovensku sú však takzvaní skituristi, čiže lyžiarski turisti, ktorí väčšinu pohybu vykonávajú na lyžiach smerom hore po zjazdovkách,“ uviedol. Na lavínovú výstroj by mali dbať tí, ktorí sa vyberú do voľného terénu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #skialpinizmus