Slovenský raj sa zmení. Vyzve cyklistov aj jazdcov

Viac turistických chodníkov, cyklotrás, nové areály na skakolezenie či ľadolezenie a tiež turistika na koňoch. Všetky tieto, ale aj ďalšie nové možnosti pre návštevníkov sa už v priebehu najbližšieho leta objavia v Národnom parku Slovenský raj.

18.12.2017 11:15
slovenská raj, hornád, lyžiari, sneh, zima, lyže, Foto: ,
Ak Hornád v zime zamrzne, turisti ho môžu v Slovenskom raji prejsť aj na lyžiach.
debata (1)

Návštevníkom druhej najnavštevovanejšej lokality na Slovensku ich prinesie nový návštevný poriadok, ktorý je už na nečisto hotový a po pripomienkovaní bude predložený na schválenie štátnym inštitúciám. V platnosti by mohol byť už v máji budúceho roku.

Pre turistov je zaujímavé, že v národnom parku pribudne šesť nových cyklotrás, najzaujímavejšou bude cyklotrasa na Geravy, potom štyri nové areály na skalolezenie a ľadolezenie pre verejnosť a tiež to, že v národnom parku sa bude dať bez požiadania o výnimku jazdiť po vyhradených trasách aj na koňoch. Rôznych zmien a noviniek je asi päťdesiat.

Na koni aj bez výnimky

Peter Olekšák zo Správy NP Slovenský raj hovorí, že až 90 percent návštevníkov parku tam chodí kvôli pešej turistike. „Súčasťou tohto územia po schválení nového návštevného poriadku bude aj desať vyhradených areálov na organizovanie verejných podujatí,“ pripomenul Olekšák.

Medzi nové aktivity, ktoré už budú oficiálnou súčasťou návštevného poriadku, bude podľa neho aj splav Hornádu. Pri nástupe na trasu na Hrabušickom Mýte bude vybudovaná miestnosť na prípravu turistov s toaletou a prezliekarňou.

K jazde na koni Olekšák doplnil, že kôň bude vnímaný ako súčasť prírody, nie ako problém. Tento rok park privítal okolo 600-tisíc návštevníkov a s novými možnosťami je predpoklad, že pribudnú tisíce ďalších.

„Na vypracovania nového návštevného poriadku sú tri hlavné dôvody. Prvým je to, že v minulom roku bola ukončená zonácia národného parku, teda nové hranice národného parku a jeho ochranného pásma. Teda je v platnosti nový systém zón a s tým súvisiace obmedzenia pre turistov,“ hovorí riaditeľ Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

„Druhým dôvodom je to, že súčasný platný návštevný poriadok má už jedenásť rokov a za to obdobie pribudlo mnoho nových zámerov v rozvoji turizmu na výnimku a chceli sme zjednodušiť život našim návštevníkom. Tretím dôvodom je snaha zjednodušiť pravidlá pre pohyb návštevníkov v národnom parku a pre organizovanie verejných športových podujatí,“ vysvetlil Dražil.

Proces prípravy nového návštevného poriadku trval od februára tohto roku. Ukončený mal byť na konci roku 2017, no pre veľký počet nápadov posunuli jeho generovanie o tri mesiace. Dražil konštatuje, že boli doň zapojení odborníci z rôznych oblastí, no aj široká verejnosť, orgány štátnej správy či podnikatelia. Návrhy a námety podávalo okolo sto rôznych subjektov. Desiatky pripomienok a návrhov prerokúvali na pracovných stretnutiach, ktorých bolo dvadsaťjeden.

„Prejednali a úpravy sme pripravili v siedmich základných okruhoch turistiky v Slovenskom raji. A to v pešej turistike, vo vyhradených areáloch pre voľný pobyt, vo Ferrate Kyseľ, no aj v cykloturistike, jazde na koni, skalolezení a ľadolezení, zimných aktivitách, člnkovaní a splave Hornádu či v doprave a parkovaní,“ zdôraznil riaditeľ národného parku.

Blíži sa 30. výročie vzniku národného parku

Proces pripomienkovania nového návštevného poriadku bude ukončený 15. januára, potom ho posunú štátnym inštitúciám. Po odobrení ministerstvom vnútra ho bude schvaľovať Okresný úrad v Košiciach, odbor starostlivosti o životné prostredie. Platnosť nadobudne jeho zverejnením vo vyhláške ministerstva vnútra. Dražil verí, že sa tak stane realitou v máji budúceho roku, aby mesiac nato, keď si pripomenú 30. výročie vzniku národného parku, ho už mohli prezentovať.

Starostka Hrabušíc a predsedníčka mikroregiónu Slovenský raj Janka Skokanová verí, že nový poriadok nielen určí pevné pravidlá pre návštevníkov národného parku, ale zároveň ho aj zatraktívni. Je rada, že obciam sa vytvorí a uľahčí priestor na organizovanie rôznych podujatí v tomto priestore, čo bolo doteraz dosť komplikované.

Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Milan Boroš hovorí, že po novom návštevnom poriadku v Slovenskom raji by v budúcnosti mohli pribúdať iné aj v ďalších lokalitách. „V Národnom parku TANAP prebieha zonácia, rieši sa aj proces prípravy návštevného poriadku. Podobne možno povedať o Národnom parku Muránska planina. Proces zonácie sa pripravuje aj v Národnom parku Nízke Tatry a v Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina,“ uzavrel Boroš.

Národný park Slovenský raj sa rozprestiera na rozlohe takmer 20-tisíc hektárov, z tohto 3,5-tisíca hektára tvorí ochranné pásmo. Má vyše tristo kilometrov chodníkov pre peších turistov.

Čo je to návštevný poriadok a čo rieši?

  • Účelom návštevného poriadku je úprava podrobností o povinnostiach návštevníkov národného parku a jeho ochranného pásma, o rozsahu a spôsobe dopravy na jeho území a o kultúrno-výchovnom využívaní národného parku a jeho ochranného pásma.
  • Určuje pravidlá správania pre samotných návštevníkov národného parku.
  • Určuje priestory a definuje, kde a akým spôsobom možno rozvíjať rôzne aktivity turizmu, pešej turistiky, cykloturistiky, bežeckého či ľadového lyžovania, skalolezectva a ľadolezectva, jazdy na koni, stanovania, táborenia, zaoberá sa aj parkovaním a spôsobom a rozsahom dopravy v území.
  • Definuje pravidlá pre organizovanie verejných telovýchovných, športových a turistických podujatí a iných verejnosti prístupných spoločenských podujatí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj