Lyžovačku v Bachledovej dole odštartujú v piatok 22. decembra

Lyžiarske stredisko Bachledka v goralskej obci Ždiar (okres Poprad) odštartuje zimnú sezónu pred Vianocami, prvú lyžovačku tam zažijú návštevníci v piatok 22. januára.

21.12.2017 15:30
lyžovačka, lyže, zima, svah, prilba, lyžovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V prevádzke budú zjazdovky Bachledka 1 a 2, Hrebeň a Majstrák. Podmienky na lyžovanie máme veľmi dobré, a to 40 cm snehu,“ uviedla marketingová špecialistka strediska Bachledka Ski & Sun Martina Múdra.

Tak ako minulý rok sa bude lyžovať v troch dolinách, a to v Bachledovej, Frankovej a v Jezersku. V prevádzke bude rovnako osvetlené klzisko v Jezersku, slalomová dráha v Bachledovej doline a dva detské skiparky. Návštevníci tiež budú môcť využiť snowrafting, z ponuky strediska však vypadol snowtubing, keďže jeho dráha čiastočne prechádzala cez územie, kde sa dnes nachádza Chodník korunami stromov.

Aj počas tejto sezóny môžu lyžiari využiť dvojdňové i dlhšie skipasy, ktoré platia v deviatich strediskách na Slovensku i v Poľsku v rámci skupiny TatrySki a na krytom osvetlenom klzisku v poľskej obci Bialka Tatrzanska.

„Celkovo sa zvýšil počet zjazdoviek a vlekov, momentálne je v rámci skipasu dostupných 43 km zjazdoviek a 56 lanoviek a vlekov,“ vysvetlila Múdra.

V Bachledke čakajú na návštevníkov zjazdovky všetkých náročností. „Je to stredisko určené pre rôzne typy lyžiarov. Mávame tu náročnejších lyžiarov, ktorí k nám chodia pre strmšie zjazdovky, ale zároveň začínajúcich lyžiarov či rodiny s deťmi, ktorí tu nájdu aj veľmi miernu zjazdovku s dvoma detskými parkmi,“ priblížila marketingová špecialistka.

K dispozícii budú aj freeridové svahy. Lyžiari s celodenným skipasom sa budú môcť vyviesť hore aj lanovkou k Chodníku korunami stromov.

„Tam sa môžu prezuť do topánok, ktoré sú k požičaniu zdarma pri vstupe na chodník. Môžu si tam odložiť lyže a lyžiarky a absolvovať prechádzku, potom sa zase prezuť späť a lyžovať ďalej,“ doplnila Múdra s tým, že lanovka k populárnemu chodníku bude od piatka dostupná už len pre lyžiarov, nie pre peších.

K dispozícii bude lyžiarom záchytné parkovisko pri vstupe do Bachledovej doliny, odkiaľ bude priamo pod svah premávať skibus.

„Zároveň posilňujeme skibusy, ktoré jazdia po Ždiari. Našou snahou je dosiahnuť to, aby gro návštevníkov, ktorí sú ubytovaní v penziónoch, chatách či hoteloch v Ždiari využilo na prepravu do strediska práve skibusy. Tie budú jazdiť kyvadlovo, častejšie ako vlani, pretože ich bude raz toľko,“ uviedla Múdra.

Lyžiarom garantujú, že ich vyvezú až pod svah k nástupu na lanovku. „Ak sa sem vyberú autami, môže sa stať, že budú zastavení na nejakom záchytnom parkovisku a odtiaľ im cesta k svahu bude trvať dlhšie. Apelujeme aj na majiteľov ubytovacích zariadení, aby tieto informácie tlmočili svojim klientom,“ dodala.

Aj takýmto spôsobom sa chce stredisko vyhnúť zápcham a kolónam, ktoré zaznamenali v Bachledovej doline počas jesene. Dopravný kolaps tam vtedy vyvolalo otvorenie Chodníka korunami stromov.

„Bojíme sa, že by mohla opäť nastať takáto situácia, preto sme o pomoc požiadali aj samotnú obec a políciu. Je potrebné, aby niekto riadil a koordinoval dopravu,“ skonštatovala marketingová špecialistka strediska.

Lyžiarske stredisko sa nachádza na hrebeni Spišskej Magury s výhľadom na panorámu Belianskych Tatier, 30 kilometrov severne od mesta Poprad. Rozprestiera sa na území troch obcí, a to Ždiaru, Jezerska a Malej Frankovej, prístup do strediska je možný zo všetkých z nich.

Stredisko ponúka podľa Múdrej slovenský unikát, a to možnosť lyžovať v troch dolinách z rôznych svetových strán.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bachledova dolina