Národný park Slovenský raj je príťažlivý aj v zime

Slovenský raj ponúka možnosti na turistiku aj počas zimy, otvorené sú tam všetky turistické rokliny s výnimkou ferraty v rokline Kyseľ.

26.12.2017 21:20
debata

„Prechod roklinami v zime je však úplne iný ako v lete, keďže sa tam nachádza ľad a sneh, je potrebné mať vybavenie ako sú mačky, cepy a podobne. Je to teda aktivita pre zdatnejších turistov,“ upozornil riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil, podľa ktorého netreba zabúdať na opatrnosť.

Medzi tradične obľúbené zimné aktivity patrí v národnom parku aj bežkovanie, zjazdové lyžovanie či korčuľovanie po zamrznutom toku Hornádu. Zápchy, ako tomu bolo počas leta, tam však v tomto čase nehrozia, návštevníkov je možné počítať v desiatkach či asi dvoch stovkách za deň, v lete na tisíce.

Najviac navštevovanou roklinou v národnom parku je aj počas zimy Suchá Belá, podľa Dražila ju však v porovnaní s letnou sezónou navštívi len zlomok ľudí. „Do roklín sa v zime chodí na turistiku, ale aj kvôli ľadopádom. Je tu relatívne dosť miest, na ktorých sa môže liezť, vyhľadáva ich špecifická skupina ľudí,“ uviedol.

Ľadolezenie je možné od 1. decembra do 15. marca v lokalitách Suchá Belá, Kláštorská roklina, Sokolia dolina, Letanovský mlyn a Zejmarská roklina. „Tento rok pribudol aj veľký ľadopád v rokline Piecky,“ dodal riaditeľ správy národného parku. Tým turistom, ktorí sú skôr za menej náročné vychádzky, odporúča ľahšiu túru na Tomášovský výhľad.

Aj v Slovenskom raji sa teší popularite bežkovanie, to je možné po trasách turistických chodníkov, ale aj na vyznačených bežkárskych tratiach. „Ide o okruh priamo v národnom parku okolo Dobšinskej ľadovej jaskyne, v okolí Podleska pri Hrabušiciach, tiež v smere na Kopaneckú cestu,“ konkretizoval Dražil.

Lyžiari si zase podľa jeho slov môžu zalyžovať v obci Vernár a v ochrannom pásme národného parku je aj stredisko Mlynky. Najväčšou atrakciou však býva Prielom Hornádu, po zamrznutej hladine Hornádu sa tam dá prejsť na korčuliach, lyžiach i pešo.

„Túto možnosť využíva veľa návštevníkov, je to rozdiel, keďže v lete sa dá týmto úsekom prejsť len po stupačkách. Zatiaľ sa tam však korčuľovať nedá. Máme síce mrazy, ale to ešte nestačí, zvyčajne je to možné až začiatkom roka,“ dodal Dražil, ktorý verejnosti odporúča sledovať internetovú stránku Horskej záchrannej služby. Tá denne informuje o podmienkach v Slovenskom raji.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #Kyseľ